Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bankierswoning Vermeer in Deventer

Grote Kerkhof 9
7411 KT, Deventer (Gemeente Deventer)
Overijssel
Bouwjaar: 1880
Architect: W.C. Metzelaar
Publicatie: 19990316
Rijksmonument ID: 510713
Type: Woonhuis

Omschrijving van Bankierswoning Vermeer

Omschrijving

Woonhuis van twee bouwlagen met souterrain, op rechthoekige grondslag, opgetrokken in bak- en natuursteen onder een zadeldak met trapgevel.

De gevel heeft een horizontale driedeling. Op de begane grond een natuurstenen basement in blokverband, op de verdiepingen door natuurstenen waterlijsten gescheiden gevelvlakken met speklagen, afgesloten door een trapgevel met natuurstenen speklagen en deklijsten. Op de bovenste verdiepingscheiding en in de geveltop muurankers van siersmeedwerk.

De gevel telt drie vensterassen. Op de begane grond links de toegang in een portiek en twee vensters, allen met bovenlicht onder rondbogen met gedecoreerde strekken. Midden en rechts souterrainvensters onder segmentbogen met links een rooster en rechts een kelderluik. Op de verdieping tweeruits schuifvensters met tweeruits bovenlichten onder segmentboogstrekken met gedecoreerde boogtrommels. In het midden een natuurstenen balkon op dito consoles met sierijzeren hekwerk en balkondeuren. Boven de balkondeuren een sluitsteen met "WCM". Midden in de geveltop een draairaam met rondgebogen bovenlicht. Voor het bovenlicht een smeedijzeren hijswerk. Aan weerszijden twee ingemetselde gevelstenen tussen diamantkoppen, met spreuk en jaartal. Op de top een sierijzeren windvaan.

Interieur

Het interieur op de bel-etage is zeer rijk gedecoreerd met wandschilderingen, plafonddecoraties met 19de eeuws sjabloonwerk en betimmeringen, allen uit 1880.

Waardering

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege

- de kwaliteit van het ontwerp

- de beeldbepalende ligging aan het Grote Kerkhof en de functionele en ruimtelijke relatie met de uitbreiding (mon.nr. 510714)

- de gaafheid, met name ook van het interieur

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bankierswoning Vermeer
location_on Monumenten Kaart rond Deventer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!