Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Koetshuis annex woonhuis in Enschede

Walstraat 10
7511 GH, Enschede (Gemeente Enschede)
Overijssel
Bouwjaar: 1889
Architect: G. Beltman
Publicatie: 19990127
Rijksmonument ID: 510597
Type: Gebouw

Omschrijving van Koetshuis annex woonhuis

Inleiding

KOETSHUIS ANNEX WOONHUIS uit 1889 met een zeer rijk gedecoreerde voorgevel in neo-renaissancestijl. Het bestaande pand werd in opdracht van B.W. Blijdenstein verbouwd naar een ontwerp van de architect G. Beltman. De indeling van het pand is sterk gewijzigd; er is een doorbraak gemaakt naar het naastliggende pand. Ook is aan de achterzijde een forse aanbouw geplaatst, waardoor de oorspronkelijke achtergevel niet meer aanwezig is. Het pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand van de gebogen Walstraat in het oude centrum van Enschede.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag onder met grijze muldenpannen gedekt zadeldak. De in rode baksteen opgetrokken voorgevel (W) wordt horizontaal geleed door een hoge gepleisterde sokkel met plint en waterlijst en gepleisterde speklagen. Op de begane grond een centrale dubbele glasdeur onder bovenlicht met aan weerszijden T-vensters. Onder de vensters is de iets terugliggende sokkel versierd met vierkante panelen. De segmentbogen boven de vensters en deur hebben gepleisterde aanzetstenen met diamantkoppen en een decoratieve sluitsteen. De boogtrommels zijn gevuld met metselmozaïeken van gele, rode en grijsblauwe verblendsteen. De speklaag boven de begane grond gaat in de afgeknotte geveltop over in een klimmend keperboogfries onder de geprofileerde natuurstenen deklijsten. Het hoofdgestel met zinken gevelbekroning wordt ondersteund door decoratieve deels gepleisterde pilasters op natuurstenen kraagstukken met cannelures en een tandlijstje.

De gevelbekroning bestaat uit een jaartalsteen (1889 in reliëf) tussen voluutornamenten onder een fronton met segmentboog waarop een obelisk met diamantkop. De pilasters zijn boven het hoofdgestel bekroond met kleine afgeknotte zinken obelisken. Het tweelichtvenster in de geveltop heeft een decoratief gepleisterd deelzuiltje onder een met gepleisterde aanzet- en sluitstenen opgesierde rondboog. In de boogtrommel is het metselwerk van rode, gele en grijsblauwe verblendsteen uitgevoerd in een geometrisch patroon.

Waardering

Voormalig koetshuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie

- de rijk geornamenteerde voorgevel in neo-renaissancestijl met de bijzondere gevelbekroning van gegoten zink

- de hoge mate van uitwendige gaafheid van de voorgevel

- de beeldbepalende ligging in de gevelwand van de Walstraat in het centrum van Enschede

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(g),opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Koetshuis annex woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Enschede

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt