Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Zonnebeek in Enschede

Zonnebeekweg 110
7546 RH, Enschede (Gemeente Enschede)
Overijssel
Bouwjaar: 1906
Publicatie: 19990127
Rijksmonument ID: 510560
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Zonnebeek

Omschrijving

LANDHUIS op rechthoekige grondslag met risalieten opgetrokken in witgepleisterde baksteen over twee bouwlagen onder schilddak met Hollandse pannen gedekt. Op de nokeinden schoorstenen met uitzwenkende tentdakjes. Rondom een gootlijst op klossen. Alle vensters, behalve van de dakkapellen, de serre en het balkon zijn behangen met persiennes.

In de voorgevel een middenrisaliet met fronton onder een steekkap. Voor het risaliet een fors halfrond balkon gedragen door Ionische zuilen, waaronder zich de entree bevindt, geflankeerd door twee vensters. Op de verdieping twee dubbele achtruits glasdeuren. In het tympaan een roosvenster. Aan weerszijden van het risaliet op de begane grond twee dubbele rechtgesloten achtruits glasdeuren met rondbogen aan de binnenzijde van het raamhout met radiale drieruits roedenverdeling. Op de verdieping twee zestienruits schuifvensters. In het dakschild twee dakkapellen onder steekkappen met drie vierruits vensters.

In de linker zijgevel op de begane grond twee maal dezelfde glasdeuren als in de voorgevel. Op de verdieping het dichtgezette balkon. In het dakschild de dakkapel onder steekkap met zesruits draairamen. Links de korte gevel van de serre met afgeronde hoek.

De achtergevel heeft in het midden een forse risaliet waarin het trappenhuis is ondergebracht. Op de begane grond een meerruits drielicht, op de verdieping idem met bovenlichten. Het risaliet eindigt in de balustrade van het balkon op de zolderverdieping. Hier eveneens een risaliet onder afgeknotte steekkap, op het plat een balustrade. Rechts van het risaliet de dichtgezette serre met Dorische kolommen. Tussen de kolommen rechtgesloten twaalfruits glasdeuren en vensters met rondbogen aan de binnenzijde van het raamhout met radiale vijfruits roedenverdeling. Op de verdieping twee zestienruits schuifvensters. Pal naast het risaliet een dakkapel onder steekkap met drie vierruits vensters. In de linkerzijde van de achtergevel risaleert het dakschild. Links op de begane grond een keukenuitbouw onder afgeknotte steekkap met balustrade op het plat, hier en op de verdieping zestienruits vensters.

In de rechter zijgevel rechts een meerruits vierlicht met dubbel ojiefvormige dorpel en kwartronde raamhouten aan de binnenzijde. Links een dubbel zesruits draairaam met rondbogen aan de binnenzijde van het raamhout met radiale drieruits roedenverdeling. Op de verdieping twee zestienruits schuifvensters. In het dakschild een dakkapel onder steekkap met dubbel zesruits draairaam.

Het interieur is intact gebleven sinds 1946. Van belang zijn onder meer: de vestibule met lambrizering en kasten met spiegeldeuren op marmeren plint die toegang geeft tot het trappenhuis met monumentale keizerstrap, afgetimmerd met houten lambrizeringen, Dorische kolommen en getordeerde balusters; beglaasde suite-deuren tussen het trappenhuis en de eetkamer met in hout uitgevoerd haardzitje; lampen ontworpen door Edwina Ewing; een in de lambrizering opgenomen schouw met getordeerde zuilen in de woonkamer; een stucplafond en een granito vloer in de serre, een in de twintiger jaren dichtgezette veranda; slaap- en badkamers met origineel sanitair, betegeld of met houten kastombouw, op de verdieping .

Waardering

Landhuis Zonnebeek van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als voorbeeld van een zeer rijk uitgevoerd fabrikantenlandhuis

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de plaats die dit inneemt in de ontwikkeling van de classicistische ontwerpstijl van G. Beltman.

- vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere gebouwen van de buitenplaats en de ligging in het landschap.

- vanwege de uitzonderlijke gaafheid van zowel ex- als interieur.

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Zonnebeek
location_on Monumenten Kaart rond Enschede

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!