Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bollenschuur in Sassenheim

Teijlingerlaan 69
2171 CD, Sassenheim (Gemeente Teylingen)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1914
Publicatie: 19991013
Rijksmonument ID: 510542
Type: Boerderij

Omschrijving van bollenschuur

Inleiding

BOLLENSCHUUR, VOOR ZOVER GELEGEN OP HET GRONDGEBIED VAN DE GEMEENTE SASSENHEIM, daterend uit 1914, in sobere zakelijke stijl uitgevoerd naar ontwerp van architect A.L. Verhoog in opdracht van de kwekers de gebroeders Bergman. De bollenschuur is gesitueerd in de bocht van de Teylingerlaan, op een ruim, onregelmatig terrein zuidoostelijk van het slot Teylingen en is voor het grootste gedeelte gelegen op grondgebied van de gemeente Sassenheim en een kleiner gedeelte op grondgebied van de gemeente Voorhout. Aan de andere zijde van de Teylingerlaan bevindt zich een grote bollenschuur uit 1925 gebouwd voor de firma Papendrecht en Van der Voet. N.B. Op het terrein bevinden zich aan de zuidzijde van de bollenschuur nog enkele opstallen uit latere tijd die echter voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang zijn.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken bollenschuur bestaande uit een droogschuur van drie bouwlagen op rechthoekige grondslag en een bijbehorend kantoor van een bouwlaag op vierkante grondslag aan de noordzijde, beide afgedekt door een plat dak met brede, overstekende daklijst. Langs de noordgevel verder een eenlaags aanbouw onder een plat dak in oorsprong bestemd voor het sorteren van de bollen. De gevels van de bollenschuur zijn geheel geleed door op regelmatige afstanden van elkaar geplaatste dubbele droogdeuren, bestaande uit houten kozijnen met houten lateien en stolpramen; op de hoeken pilasters bekroond met betonnen sierelementen. De noordelijke langsgevel is geleed door twee, eveneens met betonnen sierelementen bekroonde, pilasters en heeft een middenpartij van vijf droogdeuren en links en rechts nog eens twee droogdeuren; in totaal negen droogdeuren zoals ook aan de zuidzijde. In de oostelijke en westelijke korte gevel vier droogdeuren. Op de begane grond kennen de droogdeuren vierdelige ramen, op de verdiepingen drieledige ramen (alle met gesloten onderzijde). Tussen de droogdeuren bevinden zich hooggeplaatste kleine rechthoekige ventilatieopeningen met bakstenen afzaten. Oorspronkelijke entree met schuifdeur in de zuidgevel; in latere tijd is in verband met de nieuwe woonfunctie een nieuwe entree aan de rechterzijde toegevoegd. Op de noordoostelijke hoek bevindt zich het kantoor, waarvan de gevels worden afgesloten door een op het platte dak gemetselde, aan de noord- en westzijde opengewerkte balustrade op betonnenplint en met beton afgedekt en op de hoeken betonnen bekroningen. Oorspronkelijk bevond zich tegen de grotendeels gesloten westelijke balustrade de naam van de kwekers, de gebroeders Bergman. Houten voordeur met verticale ruitverdeling aan de oostzijde die toegang geeft naar het kantoor; links van de deur twee en rechts drie grote gekoppelde vensters met geel-groen gekleurde glas-in-loodbovenlichten, waarboven stalen lateien. Tegen de noordgevel is een eenlaags uitbouw - enigszins lager dan het kantoor - geplaatst met vernieuwde raamen, in oorsprong bestemd voor het sorteren van de bollen. In de westgevel brede schuifdeuren met roedenverdeling. Inwendig in de droogschuur enkelvoudige balklagen; de droogstellingen zijn verwijderd en vervangen door een stalen draagconstructie. De oorspronkelijke brede luie steektrap is centraal geplaatst en leidt naar de eerste verdieping, de steektrap naar de tweede verdieping is versmald.

Waardering

De voormalige bollenschuur daterend uit 1914 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden als representatief en relatief gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een platgedekte bollenschuur in de bollenstreek met natuurlijke ventilatie door middel van een groot aantal droogdeuren en derhalve typologisch van belang. De bollenschuur is tevens van situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging in de as van de Teylingerlaan, alsmede vanwege de ligging tegenover het slot Teylingen. De bollenschuur heeft daarnaast ensemblewaarde met de aan de andere zijde van de Teylingerlaan gelegen grote bollenschuur uit 1925.

Tags: agrarische gebouwen,bollenschuur,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar bollenschuur
location_on Monumenten Kaart rond Sassenheim

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt