Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Cillekens: winkel/woonhuis in Roermond

Neerstraat 34
6041 KC, Roermond (Gemeente Roermond)
Limburg
Bouwjaar: 1898-1900 (winkel/woonhuis) ca. 17e eeuw (kelders)
Publicatie: 20000414
Rijksmonument ID: 510504

Omschrijving van Complex Cillekens: winkel/woonhuis

Inleiding

Winkelpand met woonhuis uit 1898-1900, ter hoogte van drie bouwlagen plus een zolderverdieping, opgetrokken in rode strengperssteen en op regelmatige wijze versierd met grijze natuursteen (vlak en diamantkop). Het pand heeft twee door tongewelven overkluisde kelders die naar schatting uit de 17de eeuw dateren.

Omschrijving

Door glas- ,stijl- en regelwerk ontsloten winkelpui met centraal geplaatste dubbele, terugliggende houten ingangsdeur met aan weerszijden grote etalageruiten die aan de bovenzijden door middel van kleine houten boogstellingen in vieren zijn gedeeld en gevuld met glas-in-lood. Boven de dubbele winkeldeur staat de naam "CILLEKENS". De pui heeft een hardstenen geprofileerde plint waarin twee maal twee uitsparingen voor de kelders, twee gietijzeren kolommen markeren de ingang. De symmetrie van de pui wordt slechts aan de rechterzijde "ontkend" door de voordeur van de woning: een dubbele houten deur met gedeeld bovenlicht. In het fries tussen de pui en de verdieping staan tussen dubbele, natuurstenen consoles de teksten "IJZERWAREN - N.V. CILLEKENS-DREESSENS - GEREEDSCHAPPEN". De tweede en derde bouwlaag tellen elk vijf (venster)assen, de rechter op de eerste bouwlaag is als balkon uitgevoerd en heeft een smeedijzeren balustrade en een hardstenen tympaan. Van de derde bouwlaag zijn de even vensterassen tot boven de dakrand als Vlaamse gevels doorgetrokken. Het dakschild is belegd met kunstleien (bitumen), voor het overige is het dak plat. Bakstenen achtergevel bestaande uit een teruggelegen en een naar vorenspringend geveldeel, beide ter hoogte van drie bouwlagen en ter breedte van twee travee├źn; de vensters uitgevoerd als T-ramen - met uitzondering van een breed, zesdelig venster op de begane grond - en getoogd, met fris-rode baksteen omlijst, de dorpels van natuursteen, het schuine dak belegd met rode muldenpannen. Inwendig beschikt het woon-/winkelpand over de oorspronkelijke bouwkundige structuur van onder andere gangen, overlopen en vertrekken, muurkasten, lichtschacht met in gekleurd glas-in-lood uitgevoerde lichtkoepel, trappenhuizen en een keuken met Bruynzeel-inbouw alsook detaillering, aankleding en ornamentiek waaronder vloeren met tegels en terrazzovloeren, behang, stucwerk (consoles, lijsten, rozetten), marmeren schoorsteenmantels. In de winkel hoge, slanke gietijzeren kolommen.

Waardering

Het winkelpand met woonhuis "Cillekens" uit 1898-1900 vertegenwoordigt algemeen belang want het is in zijn hoofdvorm, bouwkundige structuur en detaillering behouden gebleven en vormt daardoor een boeiend document van het wonen en werken van diverse generaties geslaagde middenstanders uit - grosso modo - de eerste helft van de twintigste eeuw hetgeen tevens betekenis voor de geschiedenis van het wonen inhoudt en als volwaardig hoofdstuk in de historie van het midden- en kleinbedrijf kan gelden temeer daar verschillende componenten van het handeldrijven (aanvoer, productie, assemblage en afvoer) in en aan het pand c.a. afleesbaar zijn. In architectuur- en bouwhistorisch opzicht onderscheidt "Cillekens" zich door een hoge mate van gaafheid in constructie, materialen en ornament, bijvoorbeeld in de toepassing van gietijzeren kolommen en terrazzo en in de aanwezigheid van oude overwelfde kelders. Binnen het ensemble van de Neerstraat voorziet "Cillekens" in een stilistisch-krachtige en herkenbare voorgevel die zowel als zelfstandig element kan worden geapprecieerd alsook als structurerend onderdeel van de straat en van het beschermd stadsgezicht Roermond.

Tags: gebouwen, woonhuizen,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Cillekens: winkel/woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Roermond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!