Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in eclectische stijl in Heerenveen

Fok 46
8441 BN, Heerenveen (Gemeente Heerenveen)
Friesland
Bouwjaar: 1863 verbouwd in 1948, 1949 en 1950
Publicatie: 19990120
Rijksmonument ID: 510479
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis in eclectische stijl

Inleiding

Het WOONHUIS is in 1863 in eclectische bouwtrant in Heerenveen gerealiseerd. De woning, thans met praktijk, ligt enigszins teruggerooid van de weg en wordt hiervan gescheiden door een smeedijzeren hek. Een gebogen grindpad leidt naar de centraal gelegen entree en naar de deur aan de zuidelijke zijgevel. Achter het pand is een ruime tuin waarin o.a. beuken en eiken staan. Het pand is in de vorm en rijkdom van ornamentiek te vergelijken met de boerderijen aan de Ds. Veenweg 50 in De Knipe en aan de Eerste Compagnonsweg 1 te Bontebok, waarvan de laatstgenoemde eveneens is beschermd. In 1948 is het woonhuis verbouwd, waarbij de entree aan de zuidgevel is aangebracht ter plaatse van een T-venster en waarbij een dubbele balkondeur aan de achtergevel is vervangen door een drielichtvenster. In 1949 zijn twee dakkapellen bijgebouwd. In 1950 is de keuken verbouwd en verlengd met een bijkeuken. Dit later gebouwde deel is van ondergeschikt belang voor bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Het woonhuis van één bouwlaag is op een rechthoekig grondplan gerealiseerd. Het schilddak is gedekt met zwarte Hollandse pannen. Op de hoeken van de nok en hoekkepers staan vier gemetselde schoorstenen met gegolfde schoorsteenborden. Het opgaand muurwerk bestaat uit bruine handvorm bakstenen op een uitkragende, deels gepleisterde plint. Gepleisterde lisenen met spiegels en een brede daklijst met gootlijst accentueren het voorste gedeelte van het woonhuis: met name de voorgevel en een gedeelte van de zijgevels. De symmetrisch ingedeelde voorgevel bestaat uit een middenrisaliet met entreepartij met aan weerszijden getoogde zesruitsvensters onder strek met een doorlopende natuurstenen afzaat. De vernieuwde voordeur met tweetreeds natuurstenen stoep heeft een getoogd bovenlicht met een (hangende) gietijzeren levensboom en heeft een brede geprofileerde omlijsting. De daklijst boven de entree is gedecoreerd met een hangende crète. Boven de entree is een uitgemetselde witgepleisterde kajuit, waarin twee vensters met gepleisterde pilasters aan weerszijden. De twee vensters hebben halfronde omlijste bovenlichten waarin gietijzeren levensbomen. Het zadeldakje met een brede goot- en daklijst wordt bekroond door een gietijzeren palmet: in het gemetselde trommelveld bevindt zich een hangende lelie. De noordgevel wordt ingedeeld door drie vensters als aan de voorgevel. In de zuidgevel zijn een zesruitsvenster en een T-venster boven een provisiekelderraam met diefijzers. Aan het geveleind bevinden zich de entree en een later ingebroken venster. In beide zij-dakvlakken is een hoge gemetselde schoorsteen met gegolfde schoorsteenborden. In de achtergevel is een gedenksteen tussen twee getoogde zesruitsvensters onder strek. Het opschrift van de steen luidt: A.D./ 1863./ DIRK WOLTMAN/ CATH. AMALIA SIE-VERS//. In het dakvlak is een grote kajuit met twee vensters en een balkondeur; een kleinere kajuit is later toegevoegd.

In het interieur zijn ondermeer van belang de marmeren vloerbetegeling bij de entree en stucplafonds.

Waardering

Het woonhuis in eclectische bouwtrant in 1863 in Heerenveen gerealiseerd en is van algemene cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege:

- de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- de hoge mate van gaafheid van detaillering en ornamentiek,

- de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur,

- de redelijke mate van gaafheid van het interieur,

- de visuele gaafheid in het straatbeeld.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis in eclectische stijl
location_on Monumenten Kaart rond Heerenveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt