Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Klokkenstoel met 2 klokken in Gersloot

Aengwirderweg 394
8457 CC, Gersloot (Gemeente Heerenveen)
Friesland
Bouwjaar: 15e eeuw (ene klok) 1618 (andere klok) 1925 (klokkenstoel) 1982 (restauratie) 1500 15e eeuw (ene klok) 1618 (andere klok)
Publicatie: 19990120
Rijksmonument ID: 510476
Type: Kerk

Omschrijving van Klokkenstoel met 2 klokken

Inleiding

De dubbele KLOKKESTOEL uit ca 1925 met twee oude LUIDKLOKKEN staat aan het zgn. omlooppad op het terrein van de in 1834 afgebroken kerk van Gersloot. Het terrein doet sedertdien dienst als begraafplaats. De begraafplaats is omsloten door boombeplanting en is bereikbaar via een zandpad. De klokkestoel werd in 1982 gerestaureerd. Naast de klokkestoel staat een houten baarhuisje dat van ondergeschikt belang is voor bescherming van rijkswege.

Omschrijving

De geheel in gewapend beton gecontstrueerde dubbele klokkestoel staat op negen 'benen'. Acht daarvan staan op gele bakstenen poeren met een natuurstenen deksteen. In het midden van de stoelconstructie staat een negende been zonder poer. Het geheel wordt gedekt door een overstekend betonnen zadeldak, waarop teer. De 'benen' van de klokkestoel zijn onderling verbonden door een systeem van betonnen verbindingstukken, horizontaal en diagonaal, die de klokkestoel stijfheid geven. Op het middenbeen aan het zandpad zijn sporten aangebracht. Het betonnen zadeldak wordt bekroond door een smeedijzeren versiering met pijnappel en een sierlijke windvaan.

In de klokkestoel hangen twee klokken: één zonder jaartal, vermoedelijk uit de 15de eeuw; de ander uit 1618 (met opschrift), gegoten door Hans Falck van Nueremberg te Leeuwarden.

Waardering

De betonnen klokkestoel met twee luidklokken is van algemeen cultuur-historisch en architectuurhistorisch belang;

- vanwege de cultuurhistorische waarde van de luidklokken,

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling van de klokkestoel,

- vanwege de redelijke mate van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, met name als vroeg voorbeeld van experimenteren met gewapend beton,

- vanwege de hoge mate van gaafheid,

- vanwege de bijzondere zeldzaamheid van betonnen klokkestoelen in het algemeen.

Tags: kerkelijke gebouwen,klokhuis,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Klokkenstoel met 2 klokken
location_on Monumenten Kaart rond Gersloot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt