Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Stolpschuur in Hoogwoud

Herenweg 46
1718 AG, Hoogwoud (Gemeente Opmeer)
Noord Holland
Bouwjaar: 1910
Publicatie: 19980617
Rijksmonument ID: 510426
Type: Boerderij

Omschrijving van Stolpschuur

Inleiding

STOLPSCHUUR bij de ten zuidwesten gelegen rentenierswoning, die omstreeks 1910 aan het complex is toegevoegd. De stolpschuur is door een aanbouw aan de zuidwestzijde direct verbonden met de rentenierswoning.

N.B.: De aanbouwen aan de zuidoost- en de zuidwestzijde vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Stolpschuur onder een met een zwarte muldenpan bedekt schilddak met een vrij korte, haaks op de weg staande, nok. Het schilddak rust op een houten vierkantsconstructie. De houten vierkantsconstructie bestaat uit vier houten pijlers met dekbalkgebint en overstek op het noordwesten.

Het in rode baksteen opgetrokken muurwerk van de stolpschuur wordt aan de bovenzijde rondom afgesloten met een goot op houten klossen.

De rechterzijde (ZO) heeft aan de linkerkant van de gevel een darsdeur.

De achterzijde (NO) heeft een vrijwel blinde gevel die ter rechterzijde wordt onderbroken door een deuropening. De deuropening heeft twee houten deuren met een gezamelijk bovenlicht. Het bovenlicht wordt door een drietal roeden opgedeeld in vier vierkante kleine vensteropeningen. Direct onder de ramen in de voorgenoemde deuren bevinden zich vier glaspanelen. Het formaat van deze glaspanelen komt overeen met die van de zich hierboven bevindende ramen. Ter rechterzijde van de deuropening bevindt zich een houten uitbouw met een liggende weeg.

De linkerzijde (NW) heeft op de begane grond vrijwel direct onder de houten goot, die de begane grond aan de bovenzijde afsluit en geplaatst is op houten gootklampen, een serie getoogde ijzeren stalvensters.

Waardering

De stolpschuur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven rentenierswoning-complex.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Stolpschuur
location_on Monumenten Kaart rond Hoogwoud

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt