Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Ophaalbrug in Leidschendam

Stompwijkseweg 13
2266 GC, Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1875-1925
Publicatie: 19981117
Rijksmonument ID: 510322

Omschrijving van Ophaalbrug

Inleiding

De enkele OPHAALBRUG, daterend uit het laatste kwart van de negentiende of eerste kwart van de twintigste eeuw, overspant aan de noordzijde de sloot parallel langs de Stompwijkseweg en geeft toegang tot het erf van de boerderij "Dit is in 't Hemelrick" (beschermd onder monumentnummer 25723). De brug, die afkomstig zou zijn uit Hazerswoude, zou zijn gelegd ter vervanging van een houten brug.

Omschrijving

De in geklonken ijzeren I-profiel geconstrueerde enkele ophaalbrug heeft een eenvoudige hameipoort met schoren. De hameipoort staat aan de zijde van de boerderij en aan die kant zijn ook de beide trekstangen bevestigd. Tussen de balanspriemen zijn voor de stijfheid kruislings stangen aangebracht. De balans wordt door smeedijzeren kettingen verbonden met het houten brugdek. De leuning van de brug bestaat uit een enkele ronde ijzeren stang.

Waardering

De ophaalbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden wegens de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm en materiaalgebruik. De brug heeft voorts ensemblewaarden vanwege de situering bij de reeds beschermde boerderij "Dit is int Hemelrick" en als onderdeel van een reeks bruggen langs de Stompwijkseweg.

Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Ophaalbrug
location_on Monumenten Kaart rond Leidschendam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!