Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Twee lantaarnpalen in Leidschendam

Raadhuisplein 1
2264 BP, Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1940
Architect: A.J. Kropholler Kropholler, A.J. A.J. Kropholler
Publicatie: 19981111
Rijksmonument ID: 510319
Type: Overig

Omschrijving van Twee lantaarnpalen

Inleiding

Twee LANTAARNPALEN vervaardigd naar ontwerp van A.J.Kropholler en staande buiten aan de bovenzijde van de trap, voor het portaal en behorende tot het raadhuiscomplex. De lantaarns komen qua vorm en materiaalgebruik overeen met de door Kropholler ontworpen lichtarmaturen in het raadhuis.

Omschrijving

De lantaarnpalen zijn opgebouwd uit een vierkante bakstenen sokkel op hardstenen plint, met daarboven een zich verjongende bakstenen schacht. Tussen de overgang van de sokkel naar de schacht en op de schacht een hardstenen plaat. Op deze laatste plaat de vierhoekige bronzen en matglazen lantaarn, onder een piramidevormige, uitkragende kap.

Waardering

De lantaarnpalen zijn tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een ontwerp voor een lichtarmatuur van de hand van A.J. Kropholler en vanwege de mate van gaafheid in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik. De lantaarnpalen hebben voorts ensemblewaarden vanwege de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met het raadhuis en vanwege de beeldbepalende situering aan de bovenzijde van de trap, op de hoofdas naar de hoofdingang.

Tags: losse objecten, ed.,lantaarnpaal,straatmeubilair,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Twee lantaarnpalen
location_on Monumenten Kaart rond Leidschendam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt