Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Leidschendam

Delftsekade 30
2266 AJ, Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1902
Architect: A. Romeyn Romeyn, A. A. Romeyn
Publicatie: 19991216
Rijksmonument ID: 510311
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis

Inleiding

WOONHUIS in 1902 naar ontwerp van A. Romeyn tot stand gekomen en uitgevoerd in Overgangsarchitectuur.

Omschrijving

Woonhuis van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond onder afgeknot schilddak met zwarte kruispannen gedekt. Het aangebouwde koetshuis van twee bouwlagen heeft een plat dak. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. De voorgevel van het woonhuis is zeer rijk gedecoreerd met bogen en boogfriezen in oranje verblendsteen. De vensters hebben rechtgesloten bovenlichten met glas-in-lood.

De symmetrische vijf-assige afgeknotte voorgevel (noord) is horizontaal geleed met een gepleisterde plint en speklagen, en natuurstenen geprofileerde waterlijsten. Een decoratieve gemetselde lijst met houten beschot en vier gemetselde pilasters vormt de gevelbeeïndiging. De pilasters worden aan vier zijden bekroond door natuurstenen fronton-vormige ornamenten. In de middenas een houten deur onder tweeruits bovenlicht met glas-in-lood en daarboven een balkon op rijk geornamenteerde consoles. Balkondeuren met glas-in-loodbovenlicht onder een rondboog van oranje verblendsteen met witte gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Eenvoudig smeedijzeren balkonhek. Aan weerszijden van de entree twee vensters onder segmentbogen van oranje verblendsteen met witte gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De boogvelden boven de vensters zijn ingevuld met metselmozaïeken van rode en oranje steen. De verdiepingsvensters aan weerszijden van het balkon worden omlijst door een klimmend rondboogfries van oranje verblendsteen met witte gepleisterde sluitstenen. Onder de verdiepingsvensters rechthoekige gemetselde panelen. Recht boven het balkon een kleine gemetselde dakkapel onder zadeldakje met ronde blindnis waarop het jaartal 1902 onder zadeldakje. In de oostgevel twee vensters en in de westgevel een venster. Aan de achtergevel (zuid) een plat afgedekte latere (jaren '20,) aanbouw met dubbele glasdeur en boven- en zijlichten. Op het dak twee gemetselde schoorstenen. De gepleisterde plint en de speklagen van het woonhuis lopen via de zijgevels door in de voorgevel van het koetshuis. De voorgevel van het KOETSHUIS wordt beëindigd door een horizontale lijst met gemetselde pilasters bekroond door ezelsruggen. Op de begane grond een dubbele opgeklampte getoogde inrijdeur met decoratieve gietijzeren roosters onder een gemetselde segmentboog met witte gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Verdiepingslaag met opgeklampt luik onder segmentboog tussen twee gietijzeren roosvensters. In de achtergevel een nieuw groot venster en een opgeklampte deur. In de hoek met het kaaspakhuis een lage plat afgedekte aanbouw.

Waardering

Het woonhuis annex koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde wegens de functionele samenhang met naastgelegen kaaspakhuis. Het woonhuis annex koetshuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van de rijk gedetailleerde Overgangsarchitectuur, een stroming in de jonge Nederlandse bouwkunst en vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het woonhuis annex koetshuis is van stedebouwkundig belang vanwege de zeer beeldbepalende situering aan de Delftsekade in de kern van Leidschendam. De hoge ensemblewaarde wordt bepaald door de ruimtelijke samenhang met het aangrenzende kaaspakhuis.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Leidschendam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt