Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Petrus en Paulus: pastorie in Leidschendam

Petrus en Paulus
Sluiskant 28
2265 AB, Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1879-1880
Architect: E.J. Margry Margry, E.J. E.J. Margry
Publicatie: 19981111
Rijksmonument ID: 510301
Type: Kerk

Omschrijving van Petrus en Paulus: pastorie

Inleiding

In Neo-Renaissancestijl opgetrokken pastorie behorende bij de Petrus en Pauluskerk, naar ontwerp van E.J. Margry in 1879-1880 gebouwd.

Omschrijving

Pastorie van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder zadeldak. Symmetrische voorgevel met entreepartij in middenas tussen twee licht risalerende tuitgevels onder steekkappen. Wit geschilderde gepleisterde speklagen en sierstenen. Dubbele houten deur met halfrond bovenlicht in portiek onder rondboog op slanke kolommetjes. Boven de ingang een porte brisée met smeedijzeren Frans balkon. Rechtgesloten vensters met bovenlicht onder segmentbogen op begane grond en verdieping. In de geveltoppen vensters onder rondbogen met witte sierstenen. In het gemoderniseerde interieur bevindt zich een zaal met rijk uitgevoerde stucplafonds en marmeren schouwen. In de gang een tegellambrizering.

Waardering

De pastorie van de Petrus en Pauluskerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representant van de hausse in rooms-katholieke kerkbouw in de stijl van de Neo-Gotiek na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853. De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectectuurhistorische waarde wegens de eenvoudige Neo-Hollandse Renaissancestijl en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik van ex- en interieur. De pastorie is in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de Petrus en Pauluskerk en vanwege de zeer beeldbepalende situering bij de sluis binnen het dorpsgezicht van Leidschendam.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Petrus en Paulus: pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Leidschendam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!