Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige lagere school in Zeist

Nicolaas Beetslaan 2
3705 SW, Zeist (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1931
Architect: Van Velze-Oskam
Publicatie: 19990903
Rijksmonument ID: 510259
Type: Gebouw

Omschrijving van Voormalige lagere school

Inleiding

Deze voormalige lagere school is in 1931 gebouwd naar ontwerp van het architectenbureau Van Velzen-Oskam. Opdrachtgever was de Kerkeraad der Nederlandse Hervormde Gemeente Zeist. In 1940 werd de oostvleugel van de school verlengd met twee klaslokalen.

Omschrijving

Een op de hoek van de Nicolaas Beetslaan en Oude Arnhemseweg gelegen SCHOOLGEBOUW op L-vormige plattegrond van voornamelijk één bouwlaag onder een met tuile du Nord pannen gedekt schilddak en/of platte daken. De gevels zijn uitgevoerd in schoon metselwerk (vlaams verband).

De school heeft een op de linkerhoek geplaatste ingangspartij, van waaruit in zuidelijke en oostelijke richting een vleugel loopt. De vleugels hebben drie klaslokalen die aan de schoolpleinzijde achter elkaar gerangschikt zijn en waarnaast aan de straatzijde een gang loopt. Beide gangen hebben aan het uiteinde een uitgang. Deze uitgangen zijn onder een luifel geplaatst die op de buitenhoek gesteund wordt door een gemetselde pijler. De vleugels hebben gedeeltelijk een schilddak bekroning, waarvan de dakschilden boven de dakgoot een knik van ongeveer 45 graden maken, terwijl boven de gangen een plat dak is gezet.

In de punt van de L-vorm zijn een aantal in elkaar geschoven rechthoekige bouwvolumes van één en twee bouwlagen die de eerder genoemde ingangspartij vormen. Hierin bevindt zich de hal die aan de noordgevel een halfronde uitbouw heeft gekregen. In de westgevel is de hoofdingang geplaatst, die aanvankelijk in een portaal was gezet. Het portaal is vermoedelijk in 1940 dichtgezet, waarbij de dubbele toegangsdeur in de hoek van de westgevel kwam te liggen. Boven de huidige ingang is een betonnen latei geplaatst. Rechts van de huidige ingang bevindt zich een schoorsteenpartij op rechthoekige basis die boven alle bouwvolumes uitsteekt. Links van de ingang is een balustrade met plantenbak geplaatst, die gedeeltelijk langs de gevel van het portaal doorloopt. Daarboven is op de hoek een accent in geometrisch siermetselwerk gemaakt, waarboven een vlaggenmasthouder is gezet. In de tweede bouwlaag is een ruimte ondergebracht, die oorspronkelijk dienst deed als handwerklokaal. De gevels zijn verfraaid met geometrische decoraties, waarin zowel rode als zwarte, geglazuurde baksteen is verwerkt. Boven de vensters is een rollaag aangebracht, terwijl de gevelbeëindiging is benadrukt door zwarte knikpannen met een hoek van 90 graden. De vensterpartijen bestaan voornamelijk uit tweelichtsvensters met een brede middenstijl waarin oorspronkelijk roeden zaten. De klaslokalen hebben grote zeslichtsvensters, waarvan de bovenste twee tuimelramen zijn. In tegenstelling tot de gevels met knikpan-beëindiging, is boven de vensters van de klaslokalen een eenvoudige houten daklijst geplaatst.

Het interieur van de school heeft nog een aantal elementen die monumentwaardig zijn. Hieronder vallen de kasten met paneelschuifdeuren die in drie klaslokalen zijn overgebleven. Tussen de kasten bevindt zich een betegeld nisje. In het tegelwerk zijn twee tegeltjes met sprookjesmotieven aangebracht met onder andere `De Gelaarsde Kat' en `De Chinese Nachtegaal'. Deze tegels komen uit de tegelfabriek Westraven te Utrecht. De gangen hebben nog het oorspronkelijke tegelwerk op de vloer (zwart/wit geblokt) en tegen de muren (crèmekleurig met donkerrode, smalle banden). Ook zijn de originele kapstokken nog aanwezig.

Waardering

Schoolgebouw uit 1931 is van architectuurhistorisch waarde als voorbeeld van de lineaire Amsterdamse Schoolstijl. De school heeft een grote ensemblewaarde door de markante ligging op de hoek van de Nicolaas Beetslaan en Oude Arnhemseweg.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige lagere school
location_on Monumenten Kaart rond Zeist

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt