Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Molenbosch: park in Zeist

Molenbosch
Driebergseweg 7a-C
3708 JA, Zeist (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1837-1839
Architect: J.D. Zocher jr.
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 510249

Omschrijving van Molenbosch: park

Omschrijving complexonderdeel 6

De hoofdingang van het landschappelijk aangelegde PARK Molenbosch wordt gevormd door een oprijlaan die zich aan de zijde van de Driebergseweg bevindt. De lange oprijlaan, waarlangs voor een deel oude beuken staan, loopt vanaf de zuidwestzijde van het perceel (vlak na de Molenweg) en verwijdert zich langzaam van de Driebergseweg. De laan loopt eerst langs het koetshuis, vervolgens langs de tuinmanswoning en loopt daarna licht omhoog in de richting van het landhuis. Na het landhuis maakt de laan een flauwe S-bocht naar rechts, voert langs de slingervijver (aan de linkerzijde) en buigt geleidelijk weer terug naar de Driebergseweg om tot slot even voor de hoek van de Heidelaan en Driebergseweg te eindigen.

Het terrein tussen de oprijlaan en Driebergseweg is deels begroeid met bomen en struiken. Voor het huis bevindt zich een weide die aan de Driebergseweg afgeschermd is met jonge aanplant. De begroeiing ontneemt vanaf de Driebergseweg voor een groot deel het zicht op het huis. Oorspronkelijk had dit terrein een meer open karakter. De slingervijver bevindt zich aan de zuidoostzijde van het park. De S-vormige vijver begint in de hoek van de Heidelaan en Driebergseweg als een smalle sloot, om daarna in noordelijke richting te verbreden. Voor het landhuis maakt de vijver een bocht naar het noordoosten waar de vijver haar meest brede omvang bereikt. Vervolgens wordt de vijver geleidelijk smaller om na een nieuwe houten brug, die buiten de bescherming valt, op te drogen en te vervagen.

Het terrein rond de slingervijver is geaccidenteerd met aarde die bij het graven van de vijver vrijkwam en is rijkelijk beplant met diverse struik- en bomen. Door dit gedeelte van het park lopen een aantal slingerpaden die voor het grootste deel later zijn aangelegd.

Aan de noordoostzijde van het landhuis bevindt zich een door beuken omzoomde, wigvormige weide, waar ongeveer halverwege een wandelpad doorheen loopt. Vanaf dit pad is het huis zichtbaar, maar drie jonge naaldbomen staan op de zichtas en ontnemen gedeeltelijk het zicht. In noordoostelijke richting wordt het uitzicht bepaald door flatgebouwen die langs de Arnhemse Bovenweg staan. Het hierboven genoemde wandelpad voert in noordwestelijke richting naar een beukenbos en leidt langs het kippenpaleis en langs de achterzijde van de tuinmanswoning en het koetshuis (rechterzijde).

Even verder, aan de linkerzijde van het pad, bevindt zich in een opgeworpen heuvel een groentekelder. Weer ten noorden hiervan is een grote ommuurde, ovaalvormige moestuin aangelegd die tegenwoordig dienst doet als volkstuinencomplex. De uit baksteen opgetrokken muur wordt gekenmerkt door regelmatig geplaatste steunberen die zich aan de buitenzijde van de muur bevinden. De moestuin heeft drie ingangen: de hoofdingang bevindt zich aan de zuidwestzijde, twee kleinere ingangen bevinden zich aan de noordwestzijde en de zuidoostzijde. Vanuit de hoofdingang loopt een breed pad in zuidwestelijk richting naar de oprijlaan.

Waardering complexonderdeel 6

Het park van de buitenplaats Molenbosch is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een 19de eeuws landschapspark naar ontwerp van J.D. Zocher jr. Alsmede van grote ensemblewaarde door nabij gelegen landschapsparken van de Breul en Hoog Beek en Royen aan de Driebergseweg.

Tags: losse objecten, ed.,historische aanleg,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Molenbosch: park
location_on Monumenten Kaart rond Zeist

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt