Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Molenbosch: tuinmanswoning in Zeist

Driebergseweg 7c
3708 JA, Zeist (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1840
Architect: J.D. Zocher jr.
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 510248

Omschrijving van Molenbosch: tuinmanswoning

Omschrijving complexonderdeel 5

Een evenwijdig aan de oprijlaan gelegen vrijstaande TUINMANSWONING van één bouwlaag op kruisvormige plattegrond onder een met Hollandse pannen gedekt samengesteld schilddak. De hoofdvorm kenmerkt zich door een in het midden geplaatst hoofdvolume van twee bouwlagen met voorsprong, waarvan de nok haaks op de weg staat, dat door een bouwvolume van één bouwlaag met de nok evenwijdig aan de weg wordt geflankeerd. Alle gevels zijn bepleisterd en wit gesausd. De voorgevel aan de zuidwestzijde heeft in de eerste bouwlaag, over de gehele breedte van het hoofdvolume, een samengesteld roedenvenster met luiken dat is opgebouwd uit een dubbele deur met zijlichten. Direct hierboven is een geprofileerde cordonlijst aangebracht die in de flankerende bouwvolumes onder de bakgoot door loopt. Deze bouwvolumes hebben aan de voorzijde een zesruits stolpraam gekregen. In de tweede bouwlaag van het hoofdvolume is een serliana-venster geplaatst. De achtergevel is wat de hoofdstructuur betreft overeenkomstig de voorgevel. Het hoofdvolume heeft hier echter een kleinere voorsprong. In de tweede bouwlaag is een tweelichtsvenster met rondboogvormig bovenlicht aangebracht. Rechts van het hoofdvolume is een deur geplaatst. De zich aan deze zijde bevindende aanbouw onder zadeldak valt buiten de bescherming.

De rechter zijgevel heeft in de eerste bouwlaag een venster conform de voorgevel en in de verdieping een tweeruits-rondboogvenster. De linker zijgevel is conform de rechter zijgevel.

Waardering complexonderdeel 5

De tuinmanswoning is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en als onderdeel in het oeuvre van J.D. Zocher jr. Tevens van ensemble waarde als onderdeel van de buitenplaats Molenbosch.

Tags: gebouwen, woonhuizen,tuinmanswoning(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Molenbosch: tuinmanswoning
location_on Monumenten Kaart rond Zeist

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt