Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Molenbosch: tuinprieel in Zeist

Molenbosch
Driebergseweg 7
3708 JA, Zeist (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1895
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 510245

Omschrijving van Molenbosch: tuinprieel

Omschrijving complexonderdeel 2

Houten TUINPRIEEL van één bouwlaag op zeshoekige plattegrond, bestaande uit een met panelen dichtgezette achterzijde en opengewerkte zijgevels en voorgevel. Het met bitumen gedekte tentdak heeft een overstek dat aan de voor- en zijgevels door vier houten stijlen met eenvoudige kapiteel-beëindiging ondersteund wordt. Hiertussen is een met ajourwerk verfraaid hekwerk met vier hekpijlers gezet. Deze hekpijlers hebben een beëindiging conform de dragende pijlers. De open voorzijde heeft onder de nok een niet dragende middenstijl,waarop een console met ajourwerk is gezet. Deze middenstijl is aan de onderzijde afgewerkt conform de hekpijlers en de dragende pijlers. Tussen de hoekstijlen en de middenstijl zijn twee diagonaal geplaatste regels gezet,waartussen ajourwerk is bevestigd. Deze oplossing is ook in de zijgevels toegepast.

Het prieeltje heeft een gemetselde vloer,waarop een houten tafel is geplaatst. Tegen de panelen van de achterwand is een eenvoudige houten bank op schoren vastgezet. De tafel is van ondergeschikt belang en valt derhalve buiten de bescherming.

Waardering complexonderdeel 2

Het tuinprieel is van architectuurhistorische waarde vanwege detaillering en bouwtype alsmede van ensemble waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats Molenbosch.

Tags: losse objecten, ed.,tuin, park en plantsoen,kastelen,landh., parken ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Molenbosch: tuinprieel
location_on Monumenten Kaart rond Zeist

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt