Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerckebosch: Koetshuis in Zeist

't Kerckebosch
Arnhemse Bovenweg 31b
3708 AA, Zeist (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1911
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 510242

Omschrijving van Kerckebosch: Koetshuis

Omschrijving complexonderdeel 2

Het aan de Arnhemse bovenweg gelegen KOETSHUIS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een mansardedak, gedekt met blauwe kruispannen, met de nok evenwijdig aan de Arnhemse Bovenweg.

De voorgevel of westgevel is gemetseld in kruisverband uit hergebruikte stenen. De gebruikte bakstenen in kloostermoppenformaat schijnen afkomstig te zijn van het afgebroken zestiende eeuwse kasteel Vredenburg te Utrecht. De voorgevel is symmetrisch van opzet en indeling en gemetseld in de vorm van een klokgevel met in- en uitzwenkende top. De middenpartij en de vleugels worden gescheiden door geblokte lisenen. De top wordt bekroond door bollen en leeuwen uitgevoerd in hardsteen. In het midden op de begane grond bevinden zich twee getoogde dubbele houten staldeuren voorzien van panelen en staande ovalen vensters met een roedenverdeling. De profielomlijstingen naast de deuren zijn voorzien van natuurstenen blokken. Erboven op de verdieping bevinden zich twee kruiskozijnen met ruitvormige glas-in-lood bovenlichten. Ertussen bevinden zich een lantaarn, een cartouche en twee muurankers. In de top van de gevel is een gevelsteen ingemetseld met de voorstelling van de apostel Marcus. Ter weerszijden van de lisenen bevinden zich deuren, die iets kleiner zijn dan de middelste twee.

Waardering complexonderdeel 2

Het koetshuis behorend bij landhuis 't Kerckebosch is architectonische waarde als gaaf voorbeeld van een koetshuis in historiserende stijl met bewaard gebleven ornamentiek, voorts is het koetshuis van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een de individualistische opvattingen van de opdrachtgever, jonkheer De Geer. De ensemblewaarde ligt in de combinatie met het eveneens beschermenswaardige hoofdgebouw `t Kerckebosch' en de bosrijke omgeving.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerckebosch: Koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Zeist

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt