Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hoog Beek en Royen in Zeist

Driebergseweg 1a
3708 JA, Zeist (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1835
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 510236

Omschrijving van Hoog Beek en Royen

Omschrijving complexonderdeel 4

Een tegenover de rechter zijgevel (oost) van het hoofdgebouw en een weinig richting park gesitueerd KOETSHUIS met witbepleisterde gevels op rechthoekige plattegrond. Het koetshuis heeft één bouwlaag onder een met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de weg staat. De voor- of westgevel bevat in een drietal met aanzetstenen gekoppelde rondboog-spaarvelden de dubbele toegangsdeuren. Boven de linker deur bevindt zich een rondboogvenster en boven de middelste deur een klein Serliana-venster. In de rechter spaarveld is de dubbele deur ten behoeve van de hieronder genoemde aanpassing tot woning, vervangen door een driedelig venster met het oorspronkelijke ronde venster erboven. Onder de nok een dergelijk rond venster en een hijsbalk. De achtergevel heeft een identieke indeling van drie gekoppelde rondboog-spaarvelden, waarvan de linker twee een rond venster met spinnekop-roedenindeling hebben. In het rechter spaarveld is het ronde venster dichtgezet.

In 1906 is de rechter zijgevel van het koetshuis gewijzigd ten behoeve voor een woning. Deze gevel bevat van links naar rechts twee T-vensters, een deur met bovenlicht, een T-venster en een T-venster met deur en bovenlicht. In het dakschild zijn drie dakkapellen met zadeldakjes aangebracht. De linker zijgevel is wat de indeling betreft nog origineel en bezit twee achtruits dubbele deuren.

Waardering complexonderdeel 4

Het koetshuis van Hoog Beek en Royen is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een midden 19de eeuws bijgebouw, mogelijk naar ontwerp van J.D. Zocher. Tevens van ensemblewaarde als oorspronkelijk onderdeel van de buitenplaats Hoog Beek en Royen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hoog Beek en Royen
location_on Monumenten Kaart rond Zeist

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt