Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Prins Hendrikoord: hoofdgebouw in Den Dolder

Prins Hendrinkoord
Soestdijkerweg 17
3734 MG, Den Dolder (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1883
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 510212

Omschrijving van Prins Hendrikoord: hoofdgebouw

Omschrijving complexonderdeel 1

Vrijstaand LANDHUIS van drie bouwlagen op samengestelde plattegrond onder plat dak, gebouwd in 1872. Alle gevelzijden zijn wit bepleisterd met twee zwart aangezette cordonbanden tussen de bouwlagen en geblokte lisenen op de hoeken. Even onder de geveluiteinden is een overhangende lijst op klossen gezet die de gevels afsluiten. De vensters in de gevels zijn vrijwel alle schuifvensters met uitzondering van de toegevoegde derde bouwlaag waarin stolpramen zijn gezet. Alle vensters in de eerste en tweede bouwlaag zijn voorzien van rechtlijnige wenkbrauwen. Genoemde detailleringen stammen uit de eerste bouwfase.

Het oorspronkelijke bouwvolume van het landhuis behelst de volgende omvang: de voorgevel aan de oostzijde is symmetrisch ingedeeld en bestaat uit vijf vensterassen. Voor de gevel ligt een hardstenen stoep van twee treden hoog. De hoofdingang is op de middenas geplaatst, waarboven een balkon is gezet dat door twee hardstenen zuilen op de hoeken gesteund wordt. De schacht van de zuilen heeft een grote entasis. Het balkon is een latere toevoeging maar valt op grond van detaillering onder de rijksbescherming. De ingangspartij wordt aan beide zijden geaccentueerd door een liseen met imitatievoegen over twee bouwlagen. In de tweede bouwlaag bevindt op de middenas een stolpdeur die toegang tot het balkon geeft. Aan weerszijden hiervan bevinden zich twee vensters. De derde bouwlaag is een toevoeging uit 1966 en is samen met het grote samengesteld serrevenster aan de linkerzijde van ondergeschikt belang.

De noordgevel kent eveneens een symmetrische opbouw en indeling van drie vensterassen. Op de middenas bevindt zich een driezijdige erker met afgeschuinde hoeken over drie bouwlagen. Oorspronkelijk had de erker één bouwlaag waarboven een balkon was gezet. Derhalve zijn de tweede en derde bouwlaag van de erker van ondergeschikt belang. Aan weerszijden van de erker is een venster geplaatst. De achtergevel aan de westzijde heeft een in het midden geplaatste rechthoekige aanbouw. Links van deze aanbouw bevindt zich de uitbreiding uit 1966. Genoemde aanbouw en uitbreiding zijn van ondergeschikt belang. De gehele oorspronkelijke zuidgevel is door de uitbreidingen nauwelijks zichtbaar. Tegen de gevel zijn twee korte vleugels gebouwd van drie bouwlagen die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn. Tussen de twee vleugels is nog een deel van de oorspronkelijke erker met drielichtsvenster te zien. Hierachter bevond zich de oorspronkelijke trappartij.

Waardering complexonderdeel 1

Het landhuis Prins Hendriksoord is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis alsmede van ensemble waarde als onderdeel van het complex Prins Hendriksoord. Bovendien van belang als onderdeel van het oeuvre van de architect L.H. Eberson.

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Prins Hendrikoord: hoofdgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Den Dolder

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt