Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graf van jhr. Ernest Willem Nicolaas de Pesters in Zeist

Bergweg 21
3701 JJ, Zeist (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1878
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 510199

Omschrijving van Graf van jhr. Ernest Willem Nicolaas de Pesters

Omschrijving complexonderdeel 4

In neoclassicistische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT op de eerste algemene begraafplaats te Zeist, gelegen in vak A15a-b. Het betreft het graf van jhr. Ernest Willem Nicolaas de Pesters, ritmeester der huzaren (1840-1878). Het graf is gesitueerd als afsluitend onderdeel van het middenpad van de formele aanleg. Links van dit graf liggen de grafkelders, rechts loopt een pad naar de achter dit graf gelegen landschappelijke aanleg.

Het graf is afgedekt met een hardstenen zerk, waarop de namen van de begravenen zijn vermeld. Aan het hoofdeinde staat een postament met een afgebroken zuil als symbool voor het afgebroken leven. Op de voorzijde van het postament is in reliëf het familiewapen aangebracht, de zuil is bewerkt met een reliëf van takken die door een strik bij elkaar gebonden zijn. Het geheel is omgeven door een smeedijzeren hekwerk en is overwoekerd door klimopstruiken.

Waardering complexonderdeel 4

Het grafmonument behorend bij de eerste algemene Zeister begraafplaats is van cultuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van de negentiende eeuwse funaraire cultuur alsmede vanwege de ensemblewaarde binnen de aanleg van het complex.

Tags: losse objecten, ed.,graf,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graf van jhr. Ernest Willem Nicolaas de…
location_on Monumenten Kaart rond Zeist

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!