Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blookerpark: zinken tuinbeeld van Ceres of Demeter in Huis Ter Heide

Ruysdaellaan, Blookerpark
3700 AA, Huis Ter Heide (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 510194

Omschrijving van Blookerpark: zinken tuinbeeld van Ceres of Demeter

Omschrijving complexonderdeel 3

Een TUINBEELD, geplaatst aan de westelijk oever van de vijver, voorstellende de godin van de landbouw Ceres of Demeter. Mogelijk is het uit de tweede helft van de negentiende eeuw stammende beeld afkomstig van de buitenplaats Zandbergen. Het beeld heeft een gedeeltelijk zinken bekleding om een betonnen kern (Monnierwerk) en is mogelijk vervaardigd door de Zeister zinkfabriek van L. Schuetz. De godin is gekleed in een chiton (Grieks gewaad). Zij staat op een gecementeerd rustica basement, waarin imitatievoegen zijn getrokken. Ceres staat op haar rechterbeen, waarvoor haar linkerbeen kruislings is gezet, terwijl haar linkerhand op een gecanneleerde pijler rust. Haar blik is op de vijver gericht. Aan de voet van de pijler bevindt zich een cornu copia (hoorn des overvloeds), het attribuut van de godin.

Het tuinbeeld verkeert in tamelijk een slechte staat. Van de rechterarm ontbreekt de zinken bekleding, terwijl de hand geheel ontbreekt. Het linkerbeen is vanaf de knie aangetast en heeft geen voet. Het gezicht is sterk beschadigd: neus, mond en kin ontbreken.

Waardering complexonderdeel 3

Het tuinbeeld in het Blookerpark is van architectuurhistorische waarde vanwege van het materiaalgebruik alsmede van cultuurhistorische en ensemblewaarde als onderdeel van het Blookerpark.

Tags: losse objecten, ed.,tuinbeeld,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blookerpark: zinken tuinbeeld van Ceres…
location_on Monumenten Kaart rond Huis Ter Heide

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt