Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blookerpark: wandelpark in Huis Ter Heide

Blookerpark
Ruysdaellaan, Blookerpark
3700 AA, Huis Ter Heide (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1860
Architect: Hendrik Copijn
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 510193

Omschrijving van Blookerpark: wandelpark

Omschrijving complexonderdeel 2

Het landschappelijk aangelegde PARK MET ZICHTLAAN is gelegen aan de noordzijde van de Amersfoortseweg en wordt in het wetsen begrend door de Ruysdaellaan, de Potterlaan in het noorden en de Rembrandtlaan in het oosten. Het perceel heeft een asymmetrische U-vorm en vertoont alle eigenschappen van een landschappelijke aanleg: een licht glooiend terrein, een onregelmatig gevormde vijver met eilandje, slingerpaden en diverse soorten begroeiing bestaande uit ondermeer kastanjebomen, beuken, lindebomen, coniferen en rododendronstruiken, zowel solitair als in groepen geplaatst. De vijver ligt even ten westen van de zichtas Zandbergen-Rodichem. Deze zichtas, de Gezichtslaan, is de oorspronkelijke zichtas van de buitenplaats Zandbergen en verbindt deze buitenplaats visueel met Rodichem in het Noorden, thans Overplaats Zandbergen geheten. De zichtas is 500 meter lang en heeft een breedte van 22 meter. De laan is beplant met douglassparren, evenals een strook aan de noordzijde aan de Potterlaan. De beplanting van de zichtas versterkt de dieptewerking.

Het park is verder verfraaid met een theekoepel en een tuinbeeld van de godin Ceres langs de linker vijveroever. Belangrijke hoofdstructuren in het park zijn de weide in het noordelijk deel en het grasveld dat zich in het zuidelijk deel langs de Amersfoortseweg bevindt. Het park heeft daardoor een tamelijk open karakter gekregen, waardoor men zicht heeft op een aantal villa's die aan het begin van deze eeuw langs het park zijn gebouwd.

Waardering complexonderdeel 2

Het Blookerpark is van cultuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een landschappelijk aangelegd park naar ontwerp van H. Copijn uit 1860 alsmede als voorbeeld van een ontwikkeling van een 17de eeuwse overplaats tot een begin 20ste eeuw openbaar wandelpark als attractie van een villapark.

Tags: losse objecten, ed.,wandelpark,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blookerpark: wandelpark
location_on Monumenten Kaart rond Huis Ter Heide

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt