Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Langhuisboerderij met zomerhuis "Andreas Hoeve" in Abbenes

Andreas Hoeve
star star star star (1)
Hoofdweg 1741
2157 MA, Abbenes (Gemeente Haarlemmermeer)
Noord Holland
Bouwjaar: 1864 (gevelsteen)
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 510064
Type: Boerderij

Omschrijving van Langhuisboerderij met zomerhuis "Andreas Hoeve"

Inleiding

LANGHUISBOERDERIJ MET ZOMERHUIS, genaamd "Andreas Hoeve", gelegen aan de westzijde van de Hoofdweg te Abbenes. De in ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerde hoeve dateert volgens gevelsteen uit 1864. De boerderij is teruggelegen ten opzichte van de Hoofdweg en wordt daarvan gescheiden door een voortuin. Bij de inrit van het erf (ten zuiden van de boerderij) staat een openslaand smeedijzeren hekwerk met de naam van de hoeve.

De oorspronkelijke rieten dakbedekking van het woonhuis is thans (1995) vervangen door metalen dakpanplaten. Het bedrijfsgedeelte achter het zomerhuis heeft een niet oorspronkelijk pannendak gekregen. Het bedrijfsgedeelte is niet beschreven in de omschrijving wegens gebrek aan informatie. Het bedrijfsgedeelte leek echter op het eerste gezicht vrij ernstig aangetast door bouwkundige ingrepen.

Omschrijving

Langhuisboerderij op rechthoekig grondplan, bestaande uit boerderij met zomerhuis, beide met een bouwhoogte van één bouwlaag onder zadeldak met noklijn vrijwel loodrecht op de Hoofdweg. Zowel bij boerderij als zomerhuis wordt de noklijn doorsneden door een vierkante bakstenen schoorsteen. De boerderij is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband. In het muurwerk zijn op verschillende plaatsen de schieters van staafankers zichtbaar. De woongedeelten hebben rechthoekige houten schuifvensters met meerruits-roedenverdeling.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (O) heeft een gepleisterde plint en een breedte van drie vensterassen, waarvan de twee buitenste een schuifvenster met houten luiken bevatten. De nadruk ligt op de middelste as, die op de begane grond een rechthoekige houten voordeur bevat en bovenlicht met kruislings geplaatste roeden. Boven de voordeur is een gevelsteen aangebracht met de naam "ANDREAS HOEVE" en het jaartal "1864". In de kapverdieping bevindt zich op de middenas een rondboogvormig venster. De gevel wordt afgesloten door geschulpte windveren. Op de nok is een houten klokkestoel geplaatst.

De linkerzijgevel (Z) heeft een breedte van zes vensterassen, verdeeld over het oostelijk gelegen woonhuisgedeelte ter breedte van vier vensters en een westelijk gedeelte onder topgevel onder ingestoken zadeldak waarin zich een deur en een venster bevinden.

De rechterzijgevel (N) heeft een breedte van twee vensters en heeft twee keldervensters.

Het zomerhuis ligt ten noorden van de boerderij.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel van het zomerhuis (O) heeft een breedte van drie vensters. In de kapverdieping is een drieledig venster aangebracht, bestaande uit een rechthoekig venster met middenstijl en een klein rondboogvormig bovenlicht.

Bij de inrit staan twee smeedijzeren spijlenhekken waarin ook de naam van de hoeve is verwerkt.

Waardering

De langhuisboerderij met zomerhuis (exclusief bedrijfsgedeelte) en hekwerk is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als qua exterieur merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit het midden van de 19de eeuw op het Noordhollandse platteland, in het bijzonder in de Haarlemmermeerpolder, waar het één van de eerst gebouwde boerderijen is en als zodanig pionierswaarde heeft.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Langhuisboerderij met zomerhuis "Andrea…
location_on Monumenten Kaart rond Abbenes

Recensies (1)
    Langhuisboerderij met zomerhuis Langhuisboerderij met zomerhuis "Andreas Hoeve"
    Hoofdweg 1741, Abbenes, Noord Holland, NL
  • star star star star
    5
    dirk roodenburg en christina treur waren rond 1880 de bewoners van andreashoeve
In de buurt