Rentenierswoning in Nieuwpoort
Omschrijving van Rentenierswoning
Inleiding
WONING rond 1860 gebouwd als rentenierswoning in Ambachtelijk Traditionalistische stijl in opdracht van de gebroeders Willem en Kors van Harten. De woning en de erbij behorende boerderij zijn beeldbepalend aan de dijk gesitueerd langs de een van de beide toegangswegen aan de westelijke zijde van Nieuwpoort. Beide panden vormen een ensemble en liggen naast elkaar, de rentenierswoning westelijk van de boerderij, met de nok evenwijdig aan de straat. Voor de panden zijn smalle tuintjes aangelegd omgeven door hagen.
N.B. Op het westelijk en oostelijk dakschild van de rentenierswoning zijn na WOII dakkapellen toegevoegd die voor bescherming van ondergeschikt belang zijn.
Het houtwerk langs de dakrand is vervangen.
Omschrijving
WONING vanaf een L-vormige plattegrond over een bouwlaag opgetrokken gele ijsselsteen. Het dwarsgeplaatste bouwdeel aan de straatkant langs de dijk is onderkelderd en heeft een schilddak met gesmoorde Hollandse pannen en pironnen op de nokken. Onder de overstekende dakgoot is een decoratieve gesneden houten daklijst aangebracht. Boven de voorgevel langs de dakrand een fraai gesneden boeibord met pseudo akroterieen. Het achterste, smallere en lager gelegen bouwdeel heeft een schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De dakrand van de achtergevel (zuid) wordt afgesloten door eenvoudige windveren eindigend in een makelaar. De zesruits schuifvensters zijn behangen met luiken. De muuropeningen worden afgesloten door een hanenkammen. Symmetrische voorgevel (noord) met middenrisaliet waarin de entree geplaatst is die bestaat uit een houten paneeldeur onder een bovenlicht. Aan weerszijden van het risaliet is een venster geplaatst. Centraal boven het risaliet bevindt zich een dakkapel onder een steekkap met een gesneden houten daklijst. De dakkapel heeft een keperboogvormig vierruits venster.
De linker zijgevel (oost) heeft in het voorste deel een venster en in het lager gelegen bouwdeel een recht gesloten deur met een klein decoratief gietijzeren rooster.
De rechter zijgevel (west) heeft een vensters en in de achterzijde van het voorste dwarsgeplaatste bouwdeel is ook een venster geplaatst. In het achterste bouwdeel bevindt zich in de westelijke gevel een venster en in de achter gevel een terrasdeur, een klein venster en een venster in de geveltop.
Waardering
Woning gebouwd als rentenierswoning is cultuurhistorisch van algemeen belang als illustratie van een sociale ontwikkeling in een boerenbedrijf aan het eind van de 19e eeuw waarbij de gepensioneerde boer naast de boerderij een eigen woning bouwde.
Rentenierswoning is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de Traditionele Ambachtelijke bouwstijl en de fraaie detaillering. Het pand is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaal gebruik en detaillering.
Het pand is beeldbepalend gesitueerd bij de entree van Nieuwpoort en vormt een functionele en situationele eenheid met de boerderij.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Boerderij uit het midden van de 19e eeuw onder pannen zadeldak, dat aan de voorzijde is afgewolfd en aan de achterzijde aansluit tegen een houten puntgevel met makelaar en windwijzer Hoogstraat 79, Nieuwpoort
-
Bastion I Westelijk Bastion, Nieuwpoort
-
Voormalige smederij Achter het Arsenaal 2, Nieuwpoort
-
Pand met zadeldak en gepleisterde puntgevel Hoogstraat 58, Nieuwpoort
-
Courtine VI - V Irenestraat 20, Groot Ammers
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Nieuwpoort (Zuid Holland)