Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Spoorbrug in Rhenen

In Spoorlijn
3910 AA, Rhenen (Gemeente Rhenen)
Utrecht
Bouwjaar: 1882
Publicatie: 19980610
Rijksmonument ID: 509905

Omschrijving van Spoorbrug

Inleiding

Spoorbrug, onderdeel uitmakend van de spoorlijn Amersfoort-Rhenen, die tot de Tweede Wereldoorlog doorliep naar Kesteren. De als viaduct uitgevoerde spoorbrug is één van de drie onderdoorgangen in het kunstmatig opgeworpen talud. In de volksmond worden deze bruggen `de poorten' genoemd. De viaducten zijn gebouwd in 1882.

Omschrijving

SPOORBRUG, gelegen in het talud van de spoorlijn Amersfoort-Rhenen. De tunnel verbindt de Cuneraweg / Lijnweg met de Cuneraweg / Achter de Lijn. Het viaduct bestaat uit een rechte onderdoorgang van 3,3 meter hoogte met een tongewelf. De bakstenen keermuren lopen evenwijdig af met het talud en zijn voorzien van vlechtingen en hardstenen aanzetten.

De borstweringen ter hoogte van het spoor zijn voorzien van twee blindnissen, en pilasters. De afdekkingen zijn van hardsteen. In één van de keermuren bevindt zich een hardstenen pijlschaalsteen met inscriptie: .. M. boven AP. De tunnelbestrating bestaat uit klinkers.

Waardering

Het viaduct is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis van het spoor. Voorts is deze van architectuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een zeldzaam bouwtype en vanwege het materiaalgebruik en de detailleringen. Tenslotte zijn de poorten van ensemblewaarde vanwege de ligging in de spoordijk en in relatie met twee andere spoorbruggen aan de Cuneraweg/Achter de Lijn en Lijnweg/Uitweg Bovenweg/Bovenweg.

Tags: weg- en waterwerken,spoorbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Spoorbrug
location_on Monumenten Kaart rond Rhenen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!