Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Zwolle

Van Nagellstraat 19
8011 EA, Zwolle (Gemeente Zwolle)
Overijssel
Bouwjaar: 1898-'99 1900 1898-'99
Architect: G.B. Broekema Broekema 1899 G.B. Broekema
Publicatie: 19990216
Rijksmonument ID: 509853
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Inleiding

WOONHUIS ontworpen door architect G.B. Broekema in Art Nouveau bouwstijl en gebouwd in de periode 1898-1899 in opdracht van de Zwolse Bouwmaatschappij. Het huis staat in een gesloten gevelwand met ander minder gave Art Nouveau panden in de Van Nagellstraat. Van het interieur van het huis zijn onder meer de tegels in de hal, stucplafonds en een trapleuning bewaard gebleven.

Omschrijving

Het woonhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond over een souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met rode bouletpannen pannen. De gevels zijn gemetseld in rode verblendsteen met speklagen, siermetselwerk van gele verblendsteen in de bogen, reliëfs met florale motieven in zandsteen en andere ornamenten in hardsteen.

De gevel is in tweeën gedeeld. Het linker deel van de gevel risaleert, is over drie lagen opgetrokken en wordt door een tentdak met koper afgesloten, waardoor het een torenachtig karakter heeft. Op de begane grond is de ingangsportiek onder een rondboog geplaatst. De rondboog steunt op twee bolle zuiltjes met gestileerde kapitelen. Zowel de archivolt als de kapitelen zijn voorzien van bladreliëfs. Boven twee hardstenen treden bevindt zich een paneeldeur met ruiten en sierijzers. Boven de portiek reliëfs met onder andere het jaartal, een waterlijst en een rondboogvenster. Op de tweede verdieping een rechtgesloten venster met een Frans balkon, waarboven een open segmentboogfries.

Het rechter deel van de gevel wordt op de begane grond in beslag genomen door een driedelig rechtgesloten venster met bovenlichten waarin glas-in-lood met gestileerde florale motieven. Op de verdieping een ondiepe loggia achter een balkon op consoles met een opengewerkte zandstenen balustrade.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- vanwege de Art Nouveau bouwstijl

- vanwege de uitzonderlijke reliëfs en andere ornamentiek

- als onderdeel van de gevelwand waarin meerdere Art Nouveau panden staan

- vanwege de gaafheid van de voorgevel, met name van de decoratieve onderdelen

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis in Art Nouveau-stijl
location_on Monumenten Kaart rond Zwolle

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!