Mercuur De Mercuur in Zwolle
Omschrijving van Mercuur De Mercuur
Inleiding
WINKEL met Eclectische BOVENWONING, die is ontworpen door stadstimmerman W. Klinkert en gebouwd in de periode 1882-1883. De oorspronkelijke winkelpui werd in opdracht van de levensverzekeringsmaatschappij "De Utrecht" in 1909 vervangen door een Art Nouveau winkelpui. Op het dak staat een beeld van de god van de handel Mercurius, die het pand de naam 'Mercuur' heeft opgeleverd. Zijn naam stond oorspronkelijk ook op de korte gevel, direct onder de goot, maar is nu verdwenen evenals de wangen en top van de dakkapel erboven.
Het wigvormige perceel waarop het is gebouwd ligt op de splitsing van de Luttekestraat en de Korte Luttekestraat, waardoor het gebouw de afsluiting van twee rijen winkel/woonpanden vormt. Het pand staat tegenover een andere winkel met een Art Nouveau winkelpui in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht.
Omschrijving
Het pand is opgetrokken op een wigvormige plattegrond over drie bouwlagen, onder een afgeknot schilddak met antracietgrijze Hollandse pannen en een overstekende goot. Op de kop een rondgesloten dakkapel met bovenlicht. De gevels zijn gepleisterd en tussen de bouwlagen voorzien van waterlijsten.
De etalageruiten in teakhouten kozijnen bevinden zich in de kopgevel, de linker zijgevel (W) en in de linker vensteras van de rechter zijgevel (O). In de kopgevel en linker zijgevel bevinden zich de ingangen van de winkel, in de rechter zijgevel de toegang tot de bovenwoning. Aan de twee straten zijn de verdiepingen onderverdeeld in drie vensterassen, de kopgevel telt één vensteras. De gebogen etalageruiten in de kopgevel zijn gevat in geklonken kwadrantkolommen van gietijzer, links in de westelijke zijgevel worden ze gescheiden door muurdammen met pilasters. De pilasters op de muurdammen risaleren in de bolle kroonlijst tussen begane grond en eerste verdieping. Zowel in de kroonlijst als in de pilasters gestileerde basreliëfs. De pilasters, kroonlijst en gevelvlakken onder de etalageruiten zijn uitgevoerd in hardsteen. In de etalageruiten zijn aan de bovenkant gebogen roeden aangebracht met daarin facetgeslepen glas. De ingangen van de winkel bestaan uit glasdeuren met een houten afgeschuind kozijn met bovenlichten zoals in de etalageruiten. De ruiten in de portiek aan de voorzijde zijn gebogen.
De vensterassen boven de etalages bevatten rechtgesloten kozijnen onder even brede cordonlijsten, waarin twee smalle vensters met bovenlichten onder segmentbogen. Boven de etalage in de rechter zijgevel bevinden zich een rechtgesloten spaarveld en een getoogd venster, ook onder cordonlijsten.
In de rechter zijgevel zijn rond de bovenlichten van de getoogde T-vensters en ingang getoogde geprofileerde lijsten geplaatst. De ingang bestaat uit een dubbele houten deur onder een bovenlicht.
Waardering
De winkel en bovenwoning zijn van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:
- de Eclectische bouwstijl met de Art Nouveau winkelpui
- de beeldbepalende ligging op de splitsing van de Luttekestraat en korte Luttekestraat
- de gaafheid van het exterieur
- de bijzondere detaillering
Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Winkel met bovenwoning in Art Nouveau-stijl Luttekestraat 46, Zwolle
- Winkelpand met lijstgevel met lijst met zolderlichten en bewerkte consoles Luttekestraat 19, Zwolle
- Winkelpand met halsgevel met in- en uitgezwenkte zijkanten en jongere onderpui Luttekestraat 23, Zwolle
- Hoekpand met lijstgevel met risalerende zijtraveeën, rococo consoles en dakkapel met wangstukken Van Hattumstraat 7, Zwolle
- Poortje van Cele Papenstraat 3, Zwolle
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Zwolle (Overijssel)