Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in traditionalistische bouwstijl in Zwolle

Van Nahuysplein 13
8011 NB, Zwolle (Gemeente Zwolle)
Overijssel
Bouwjaar: oorspr. 19e eeuw ca. 1935 (verb.) 1900 oorspr. 19e eeuw ca. 1935 (verb.)
Publicatie: 19990216
Rijksmonument ID: 509840
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis in traditionalistische bouwstijl

Inleiding

WOONHUIS in oorsprong 19e eeuws, rond 1935 in huidige verschijningsvorm gebouwd in de hoek van het Van Nahuysplein, het voormalige Sassenpoortbolwerk aan de zuidkant van de oude stad. In de architectuur komt de heroriëntatie op het traditionele Hollandse huis, die in de bouwperiode opgeld deed, op treffende wijze tot uitdrukking. De keuze van het huistype, en die van de materialen en hun bewerking (schoon werk, blanke lak) zijn daarvoor kenmerkend.

Omschrijving

Woonhuis van twee bouwlagen met aangebouwde garage (NW), opgetrokken in bruine baksteen onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. Op het dak drie gemetselde schoorstenen met afdekplaten. De houten kruisvensters met glas-in-lood ramen hebben blank gelakte kozijnen, hardstenen lekdorpels en strekken met hardstenen aanzet- en sluitstenen. In de drie-assige voorgevel (ZW) vijf vensters en in de linkertravee een houten deur met tweetreeds hardstenen stoep onder luifel, geflankeerd door gemetselde pilasters en met hardsteen afgedekte muurtjes. Boven de luifel een gemetselde rondboog waarbinnen een tweelichtsvenster en timpaan met hardstenen relief met zeilschip. De geveltop met baksteen vlechting en siermetselwerk langs de rand, uitmondend in een hardstenen topje. In de top een tweelichtsvenster, oeil de boeuf en hijsbalk.

Links (W) dubbele garagedeuren onder een rondboogvenster met radiale roedenverdeling en een goot op klossen. De rechter zijgevel (ZO) met vorenspringend geveldeel onder schildkap. Aan de linkerzijde aan deze gevel (Z) een gemetseld balkon op gemetselde pijlers. Deuren op de begane grond onder halfrond bovenlicht met radiale roedenverdeling. In de achter- en linker zijgevel vensters en een deur als omschreven.

Waardering

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de voor de bouwperiode karakteristieke traditionalistische bouwstijl

- vanwege de architectonische kwaliteit

- vanwege de gaafheid van het exterieur

- vanwege de beeldbepalende situering aan het van Nahuysplein en de buitensingel

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis in traditionalistische bouwsti…
location_on Monumenten Kaart rond Zwolle

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!