Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Heidestein: Poortgebouw met woning en garage in Driebergen Rijsenburg

Heidestein
Heidestein 5a
3971 ND, Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht
Architect: Fukkink
Publicatie: 20050615
Rijksmonument ID: 509774

Omschrijving van Heidestein: Poortgebouw met woning en garage

Heidestein complexonderdeel 5

Omschrijving

Een langs de Arnhemse Bovenweg gelegen DIENSTWONING MET POORT, is gebouwd als entree voor het in 1907 gestichtte landgoed Heidestein. Het ontwerp is van de gebroeders Fukkink. Het pand telt één bouwlaag op een min of meer L-vormige plattegrond onder een met riet gedekt zadeldak waarvan de dakschilden enigszins uitzwenken. Aan elke zijde is een dakkapel met samengestelde vensters in het dak opgenomen. In de buitenhoek van de L-vorm bevindt zich een driezijdige hoekpartij van twee bouwlagen onder een rietgedekt steekkap, waarvan de nokhoogte lager is dan die van het hoofdvolume. In de binnenhoek, aan de achterzijde, bevindt zich in de kil van het dak een klein, halfrond daklicht. Op de nok zijn vier schoorstenen geplaatst. De gevels zijn in Vlaams verband opgetrokken, waarbij het voegwerk niet afgestreken is. Alle gevels zijn voorzien van stalen roedenvensters met draairamen en zijn aan de voorzijde in de eerste bouwlaag voorzien van opgeklampte luiken.

De voorgevel (zuidwestzijde) heeft een symmetrische indeling met een op de middenas geplaatste korfboogvormige poort die zowel aan de voor- als achterzijde met een dubbele houten deur kan worden afgesloten. Deze poort geeft toegang tot de plaats achter het huis (zie hieronder), maar kan ook als stalling gebruikt worden.

De voorgevel aan de oprijlaanzijde heeft eveneens een symmetrische indeling met op de middenas een deur. De achtergevel (plaatszijde) heeft eveneens een korfboogvormige poort met rechts daarvan een deur. De korte zijgevel (noordoostgevel) heeft een in het midden geplaatste schoorsteenpartij. Tegen de gevel is later een aanbouw onder een plat dak gezet (voor de bescherming van ondergeschikt belang).

Waardering

De dienstwoning is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en vanwege stijlkenmerken, alsmede van ensemblewaarde als onderdeel van de voormalige buitenplaats Heidestein.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouw,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Heidestein: Poortgebouw met woning en g…
location_on Monumenten Kaart rond Driebergen Rijsenburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt