Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Beerschoten-Willinkshof in Driebergen Rijsenburg

Hoofdstraat 21
3971 KA, Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht
Bouwjaar: 1889
Publicatie: 19990713
Rijksmonument ID: 509767

Omschrijving van Beerschoten-Willinkshof

Inleiding

Nadat de laatste eigenaar van de buitenplaats Beerschoten was overleden, kwam het terrein in handen van de gemeente Driebergen. Volgens een legaat was de gemeente verplicht het landhuis af te breken en het park en de er tegenover liggende hertenkamp als openbaar wandelterrein te onderhouden. Ter nagedachtenis aan de heer Willink en ter opluistering van het park, is in 1889 aan architect C.B. Posthumus Meyjes de opdracht gegeven een tempel te ontwerpen die op de plaats van het landhuis gebouwd zou worden. Nog in hetzelfde jaar werd de tempel opgeleverd. Naast Posthumus Meyjes werkten aan de koepel twee Belgische beeldhouwers mee; Pierre E van den Bossche en Guillaume (Willem) Crevels. Zij hadden samen een atelier opgezet dat vooral samenwerkte met Eduard Kuipers. Crevels was eerder assistent geweest in de Roermondse werkplaats van Cuypers & Co. In de loop van de jaren tachtig van de negentiende eeuw kregen Van den Bossche & Crevels zoveel opdrachten waardoor zij veel assistenten konden gebruiken, die veelal van het atelier van de Quellinusschool, hun grootste concurrent, kwamen. Het park staat sindsdien bekend als Beerschoten-Willinkshof. Het tempeltje doet enigszins denken aan de Temple de L'Amour in Marie-Antoinnette's Trianon te Versailles.

Omschrijving

De midden op een heuvel in het park gelegen kleine, rondvormige FOLLIE is opgetrokken in de vorm van een tempel in neoclassicistische stijl op een uit vier treden bestaande hardstenen sokkel. Voor de opstand van de tempel is natuursteen gebruikt. Het koepelvormige dak is met schubvormige leien gedekt en wordt door een beeld van de godin Flora bekroond. Flora houdt in haar linkerhand een lauwerkrans vast. Het tempeltje is door middel van acht geprofileerde rondbogen opengewerkt die door acht pijlers op hardstenen sokkel, waartegen ionische pilasters zijn gezet worden gedragen. De rondbogen zijn voorzien van een sluitsteen die een met acanthusblad verfraaid is. Boven de rondbogen bevindt zich een fries met medaillons en festoenen waarin diversen vruchten zijn verwerkt, zoals granaatappelen, citrusvruchten, pijnappels en druiventrossen. Onder de daklijst is een tandlijst aangebracht. De terrazzo-vloer van de tempel is gedecoreerd met een stervormig motief, uitgevoerd in graniet van zachte roze, gele en beige kleuren. De randen van de ster zijn in kleine zwarte en bruine tegelmozaïek uitgevoerd. Het hart van de ster heeft een ronde vorm. Het gewelf is lichtblauw gekleurd waarop goudkleurige sterren zijn geschilderd. Onder het gewelf is in natuursteen de volgende tekst gegraveerd: `Der Gemeente Driebergen, ter opluistering van Beerschoten-Willinkshof, anno 1889'. Daarnaast zijn de namen van de architect en de twee beeldhouwers vermeld.

Waardering

De tempel in het park Beerschoten-Willinkshof is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype, bouwstijl en detaillering, alsmede van ensemblewaarde in relatie met het omringende park en met het er tegenover liggende landhuis De Reehorst. Tevens is de tempel van belang als onderdeel in het oeuvre van architect C.B. Posthumus Meyjes.

Tags: losse objecten, ed.,folly,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Beerschoten-Willinkshof
location_on Monumenten Kaart rond Driebergen Rijsenburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt