Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Tuinderswoning in Niekerk

Hoofdstraat 23
9972 PA, Niekerk (Gemeente De Marne)
Groningen
Bouwjaar: 1929 1929 1 1929
Architect: W. Reitsema Reitsema W 1929 W. Reitsema
Publicatie: 19990616
Rijksmonument ID: 509481
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Tuinderswoning

Omschrijving

WOONHUIS voor tuinder opgetrokken uit rode geruwde baksteen op een gesinterd trasraam dat eindigt ter hoogte van de vensterdorpels. De op een rechthoekige plattegrond gebouwde woning heeft een zadeldak, gedekt met een rode tuile du nord. De gevels worden van het dak gescheiden door een rechthoekige goot aan een houten overstek. Op het dak prijken twee gemetselde schoorstenen en op het noordelijke dakvlak een dakkapel met samengesteld venster met drie glas-in-loodramen. Aan de noordgevel is een garage gebouwd.

De deels onderkelderde woning heeft horizontaal gerichte houten vensters met een zijlicht met glas-in-lood strips en onderdorpels van gesinterde baksteen. De benedenvensters worden afgesloten door een gepleisterde band (ringbalk) die doorloopt over de hele gevel.

De voorgevel (oostgevel) is symmetrisch en in spiegelbeeld ingedeeld: op de begane grond twee vensters en in de topgevel twee vensters. Vier horizontale betonnen balkjes, boven elkaar, scheiden de benedenvensters, een doorgetrokken topschoorsteen de bovenvensters. Deze worden aan de onderzijde geaccentueerd door een houten bloembak met zinken binnenbak op twee bij twee geplaatste betonnen steunen en aan de bovenzijde door naar voren stekende gepleisterde banden. Zowel bloembakken als banden omsluiten deels de vensters. In de voorgevel twee smeedijzeren sierankers, waarvan één op de doorgetrokken schoorsteen. Bovenaan de schoorsteen is een smeedijzeren bliksemafleider bevestigd. De voorgevel wordt bijna over de hele breedte in beslag genomen door een lage gemetselde bloembak.

Zowel de zuid- als de noordgevel hebben twee vensters waarvan één op de hoek met de voorgevel, ervan gescheiden door een gepleisterde bies. Midden in de noordgevel bevindt zich de entree, bestaande uit een lage, ruime gemetselde stoep van gesinterde baksteen, met een gemetselde bloembak aan de zijkant, een houten deur met achtruits deurlichten een wit gelakte verticale bies over bijna de hele deurlengte. Boven de deur een stevige betonnen luifel. Naast de entree een uitgebouwd privaat onder een plat dak met een smal drieruits venster.

In de topgevel van de westgevel bevinden zich een venster en een deur, onder een gepleisterde latei.

Achter de woning bevindt zich een platte aanbouw, één bouwlaag hoog, met in de achtergevel drie horizontaal gerichte ijzeren zesruits vensters, waarin zich de voormalige OPSLAGRUIMTE bevindt.

Er tegenaan is een GARAGE gebouwd op rechthoekige plattegrond met gesinterd bakstenen trasraam, onder een zadeldak, gedekt met rode tuile du nord. Aan de voorzijde (oostgevel) bevinden zich dubbele houten garagedeuren, in de zijgevel (noord) drie ijzeren zesruits vensters en in de achtergevel een zesruits venster met een deur. Net als bij het woonhuis worden deuren en ramen afgesloten door een brede doorlopende gepleisterde band.

In het INTERIEUR is met name van belang de houten trap in de hal, met Art Déco motieven.

Waardering

Woonhuis van tuinder met aangebouwde garage en opslagruimte van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang

- als goede representant van het oeuvre van de regionale architect W. Reitsema

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de expressieve vormgeving

- vanwege de bijzondere ringbalkconstructie

- vanwege de ruimtelijke samenhang met de verderop gelegen boerderij

- vanwege de beeldbepalende, open ligging nabij de bocht van de weg

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Tuinderswoning
location_on Monumenten Kaart rond Niekerk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt