Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Breedebrug in Appingedam

Sint Annastraat 1
9901 AW, Appingedam (Gemeente Appingedam)
Groningen
Bouwjaar: ca. 1928 1928 ca. 1928
Publicatie: 19981103
Rijksmonument ID: 509406

Omschrijving van Breedebrug

Inleiding

Vaste BRUG over het Damsterdiep, genaamd "Breedebrug". De brug vormt de verbinding tussen de St. Annastraat en de Stationsstraat. Sinds de middeleeuwen is de brug in onderhoud bij de gemeente. Omstreeks 1928 heeft de brug zijn huidige uiterlijk gekregen. Waarschijnlijk heeft de vernieuwing van de brug te maken gehad met de bouw van de aangrenzende gereformeerde kerk in 1927. De brug heeft namelijk aan de kant van de St. Annastraat een "zijtak" gekregen die de kerk met de straat verbindt en de trap die naar beneden naar de kade leidt overbrugt. Onderaan de trap heeft lange tijd een urinoir gestaan.

De Breedebrug die van oudsher de parallel aan het diep lopende wegen, de Dijkstraat en de Solwerderstraat met elkaar verbindt, is gelegen in het beschermde stadsgezicht van Appingedam. De brug ligt ten oosten van twee andere vaste bruggen over het Damsterdiep die reeds rijksmonument zijn, te weten de Vrouwebrug en de Smalle brug.

Omschrijving

Vaste BRUG over het Damsterdiep bestaande uit een betonnen onderbouw met een smeedijzeren hekwerk erop. De onderbouw heeft de volgende onderdelen: betonnen landhoofden en een betonnen rijdek tussen verhoogde voetpaden. De brugleuningen zijn samengesteld uit een aantal smeedijzeren elementen met in- en uitzwenkende regels tussen ijzeren stijlen, die zijn vastgeklonken aan het rijdek en middels een gebogen ijzeren ornament met elkaar verbonden zijn. De leuningen lopen nog een groot deel door langs de beide beklinkerde straten die de brug verbindt. De "zijtak" aan de oostelijke zuidkant van de brug bestaat eveneens uit een betonnen brugdek met identieke brugleuningen als de hoofdbrug. Aan deze zijde gaat een betonnen trap naar beneden naar de kade.

Waardering

Vaste BRUG uit circa 1928 van algemeen cultuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een vaste betonnen brug met smeedijzeren leuningen

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de gereformeerde kerk

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de andere twee vaste bruggen over het Damsterdiep

- vanwege de rustieke ligging over het Damsterdiep in het beschermde stadsgezicht van Appingedam

Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Breedebrug
location_on Monumenten Kaart rond Appingedam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!