Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

IJzeren zeekaap in Oosterend

star star star star (2)
Waddendijk
1790 AA, Oosterend (Gemeente Texel)
Noord Holland
Bouwjaar: 1854
Architect: Quirinus Harder
Publicatie: 19990518
Rijksmonument ID: 509361
Bekijk wikipedia

Omschrijving van IJzeren zeekaap

De IJzeren Zeekaap is een vuurtoren die zich bevindt aan de oostkant van het Nederlandse Waddeneiland Texel, bij het dorp Oosterend.

De vuurtoren is gebouwd in 1864 en heeft als doel om schepen te waarschuwen voor de gevaarlijke zandbanken in de buurt van Texel. De IJzeren Zeekaap is uniek omdat het een van de weinige vuurtorens is die helemaal van ijzer is gemaakt. Dit was destijds een bijzonder innovatief ontwerp, omdat het ijzeren materiaal bestand was tegen corrosie door de zoute zeelucht.

De IJzeren Zeekaap is 15 meter hoog en heeft een lichtbereik van 16 zeemijlen (ongeveer 30 kilometer). In 1910 werd de vuurtoren gemoderniseerd en kreeg het een nieuw, krachtiger licht. Tegenwoordig wordt de IJzeren Zeekaap niet meer gebruikt als baken voor de scheepvaart, maar het blijft een herkenbaar en geliefd symbool van Texel en de Waddenzee.

De vuurtoren is te bezoeken en je kunt de 153 treden beklimmen voor een prachtig uitzicht over Texel en de Waddenzee. In het bijbehorende bezoekerscentrum is ook meer informatie te vinden over de geschiedenis van de vuurtoren en de rol die het heeft gespeeld in de maritieme geschiedenis van Nederland.

Tags: weg- en waterwerken,zeekaap,kust- en oevermarkering,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar IJzeren zeekaap
location_on Monumenten Kaart rond Oosterend

Recensies (2)
  IJzeren zeekaap IJzeren zeekaap
  Waddendijk, Oosterend, Noord Holland, NL
 • star star star star
  4
  De IJzeren Zeekaap in Oosterend is een oud maritiem bouwwerk dat vroeger schippers op de Waddenzee hielp navigeren. Het is goed bewaard gebleven en heeft een prachtig uitzicht vanaf de top. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Nederland en de Waddenzee, dan is een bezoek aan de IJzeren Zeekaap zeker de moeite waard.
 • IJzeren zeekaap IJzeren zeekaap
  Waddendijk, Oosterend, Noord Holland, NL
 • star star star star
  3
  De IJzeren Kaap is nooit verplaatst! Zie artikel in de Texelse Courant (archief Alkmaar) van 3 mei 1978, pagina 9. Hopelijk wilt u dit snel aanpassen, want de fout gaat op internet een eigen leven leiden. mvg, Annelies Schoo