Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kapel op rooms-katholieke begraafplaats in Ijsselmuiden

Plasweg 4
8271 CH, Ijsselmuiden (Gemeente Kampen)
Overijssel
Bouwjaar: 1889
Architect: A.C. Boerma Boerma 1889 A.C. Boerma
Publicatie: 20011224
Rijksmonument ID: 509334
Type: Kerk

Omschrijving van Kapel op rooms-katholieke begraafplaats

Inleiding

KAPEL gebouwd in 1889, centraal op de rooms-katholieke begraafplaats van Kampen. Het ontwerp is van de Amsterdamse architect A.C. Boerma.

De Kamper katholieken werden op de Zandberg in IJsselmuiden begraven vanwege het verbod op het begraven in kerken uit1829. In 1889 kregen de katholieken uit Kampen toestemming een eigen kerkhof met kapel aan te leggen. De kapel heeft dienst gedaan tot 1965.

De kapel is opgetrokken in Neo-Gotische stijl met Neo-Romaans een Renaissance kenmerken en is als zodanig het enige bouwwerkin zijn soort in de gemeente. Naast de ingang een gedenksteen met het opschrift: "12 juli 1889".

De begraafplaats is afgezet met een smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers, beide rijkelijk voorzien van Neo-Gotische motieven.

De begraafplaats zelf is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Kapel in de vorm van een zaalkerk opgetrokken in baksteen onder met deels vernieuwde shingles gedekt zadeldak met een halfronde met zink gedekte absis. Aan de westzijde een vierkante toren met een overhoekse met leien bedekte spits, bekroond met bol en ijzeren kruis. Rondom lopen sierbanden in gele steen Lateien, raamdorpels, aanzet- en sluitstenen zijn deels in natuursteen uitgevoerd. Op de traveescheidingen steunberen. In iedere travee een rondboogvenster met glas-in-lood. In de absis drie kleinere vensters. De entreetravee is verbreed ten opzichte van het schip. De entreepartij is gevat in een portaal met natuurstenen dubbele kolommen met dobbelsteenkapitelen, bekroond meteen natuurstenen kruis. De dubbele deur met sierlijk hang- en sluitwerk is gevat in een natuurstenen kozijn waarvan het bovenlicht met tracering door een rondboog afgesloten wordt.

Interieur

De narthex en het koor zijn van het schip gescheiden door diafragmabogen. Het interieur is wit gepleisterd, met een grijze lambrizering. Het schip heeft de originele tegelvloer met dito banken en bankenplan. Het koor ligt hoger en is via twee treden te bereiken.

De vensters zijn voorzien van glas-in-lood met florale motieven.

Waardering

Kapel van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als uitdrukking van het rooms-katholieke leven in Kampen

- vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de centrale ligging op de begraafplaats

- vanwege de beeldbepalende ligging in de Koekoekspolder

- vanwege de gaafheid van het exterieur en interieuronderdelen

Tags: kerkelijke gebouwen,kapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kapel op rooms-katholieke begraafplaats
location_on Monumenten Kaart rond Ijsselmuiden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt