Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schuur in streekeigen trant in Schijndel

Houterdsedijk 31
5482 ZX, Schijndel (Gemeente Schijndel)
Noord Brabant
Bouwjaar: eind 18e of begin 19e eeuw
Publicatie: 19981221
Rijksmonument ID: 509292
Type: Boerderij

Omschrijving van Schuur in streekeigen trant

Inleiding

De SCHUUR, een schop, is aan het eind van de achttiende of begin negentiende eeuw gebouwd in streekeigen bouwtrant. De schuur staat in een hoek van negentig graden naast de voorgevel van de boerderij.

Omschrijving

Het eenlaagse lage gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen. Het schilddak met zwarte oudhollandse dakpannen is zeer laag aangezet en rust op een houten kap. Het schuurtje is aan de voorzijde geheel open.

Waardering

De SCHUUR/SCHOP uit het einde van de 18de danwel het begin van de 19de eeuw heeft betekenis voor de geschiedenis van de streekeigen bouwkunst omdat oude materialen en constructies in betekenisvol verband behouden zijn gebleven en omdat het historische verband met het grondgebruik tot uitdrukking komt. Naast dit bouw- en architectuurhistorisch belang vertegenwoordigt het object een algemeen belang als betekenisdrager voor het leven en werken binnen een agrarisch-historische context en bezit het cultuurhistorisch aspecten die, zowel afzonderlijk maar ook in samenhang met de eveneens beschermde, nabij gesitueerde voormalige kortgevelboerderij uit de 18de eeuw, opmerkelijke historische belevingswaarden vertegenwoordigen.

Tags: agrarische gebouwen,bijschuur,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schuur in streekeigen trant
location_on Monumenten Kaart rond Schijndel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!