Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Langgevelboerderij in traditionalistische stijl in Langenboom

Dorpsstraat 71
5453 JT, Langenboom (Gemeente Mill En Sint Hubert)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1940
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 509277
Type: Boerderij

Omschrijving van Langgevelboerderij in traditionalistische stijl

Inleiding:

LANGGEVELBOERDERIJ in Traditionalistische stijl uit ca. 1940. In het kader van de wederopbouwwet uit de Tweede Wereldoorloggebouwd met veestal voor koeien en varkens. De boerderij ligt op een trapeziumvormig perceel grond, met de voor- of noordgevel parallel aan de Dorpsstraat op de hoek met de Lindenstraat. Rond 1980 is aan de achterkant van de boerderij de varkensstal omgebouwd tot zelfstandige woonruimte voor de inwonende ouders van de boer. Op het erf twee bijgebouwen een onder zadel- en de ander ondereen wolfsdak, deze behoren echter niet tot de bescherming.

Omschrijving:

De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond met een inspringing in de lange voor- en achtergevel ter plaatse van de overgang van het bedrijf-naar woongedeelte. Op de boerderij een wolfsdak met een versprongen dakvoet gedeeltelijk gedekt met riet en opnieuw verbeterde Hollandse pannnen. Zes- en vierruits schuifvensters met luiken in het woongedeelte en stalramen in het bedrijfsgedeelte. Voordeur met getoogd bovenlicht en geometrische roedenverdeling. Opgaand werk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteens verband. Indeling van het woonhuis is vrijwel ongewijzigd.

Waardering:

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als specimen van de venieuwing van de boerderijbouw onder gelijktijdige toepassing van aan de traditie ontleende vormen en als herinnering aan de oorlogshandelingen rond Mill en de daaropvolgende wederopbouw. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als een zeer goed voorbeeld van de stijl van de wederopbouwboerderijen. Het is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Langgevelboerderij in traditionalistisc…
location_on Monumenten Kaart rond Langenboom

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt