Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Brandspuithuisje annex arrestantenlokaal in Aardenburg

Markt 2
4527 CM, Aardenburg (Gemeente Sluis)
Zeeland
Bouwjaar: 1888
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 509263
Type: Gebouw

Omschrijving van Brandspuithuisje annex arrestantenlokaal

Inleiding

Brandspuithuisje annex arrestantenlokaal, volgens gedenksteen in de puntgevel in 1888 gebouwd. Uitgevoerd in eclectische stijl naar ontwerp van de bouwkundige J.A. Frederiks. Het interieur komt niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Tweezijdig aangebouwd pand op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een zadeldak hoog. Geheel opgetrokken in rode baksteen. De gevels zijn verrijkt met natuurstenen speklagen, sluitstenen, blokjes, afdekplaten en gevelstenen, waterlijst en ijzeren muurankers.

De zuidelijke gevel is een schoudergevel met twee schouders, die op de begane grond voorzien is van een dubbele houten deur met aan weerszijden een smal, hoog venster met latei en rondboogje. Op de verdieping een houten kozijn met stolpraam met roedeverdeling en bovenlicht met roedeverdeling; houten luiken voor de onderramen; venster afgesloten door een latei en een rondboogje. Aan weerszijden van dit venster een natuurstenen, ronde gevelsteen met in de rechter steen het jaartal 1888. De top van de gevel eindigt in een smalle, rechthoekige hals.

De langsgevel aan de Markt wordt in het midden onderbroken door een gedeeltelijk uitstekende, achthoekige traptoren die bekroond wordt door een achtvlaks torenhelm gedekt met leien in maasdekking. De toren is voorzien van speklagen. Langsgeveldelen eveneens met speklagen en smalle, hoge vensters met latei en rondboogje, enkele met glas-in-lood. Rechts van de toren een eenvoudige getoogde houten deur. Langsgeveldelen afgesloten door een fries met siermetselwerk en een houten gootlijst.

Het zadeldak is gedekt met gesmoorde hollandse pannen.

Waardering

Brandspuithuisje annex arrestantenlokaal van algemeen belang vanwege de typologische en architectuurhistorische waarde, van waarde vanwege zeldzaamheid en gaafheid van het exterieur.

Tags: openbare gebouwen,brandspuithuisje,overheidsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Brandspuithuisje annex arrestantenlokaal
location_on Monumenten Kaart rond Aardenburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!