Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie in Nisse

Van Der Poest Clementstraat 7
4443 AL, Nisse (Gemeente Borsele)
Zeeland
Bouwjaar: 1869
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 509198
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie

Inleiding

Voormalige pastorie van de Nederlandse Hervormde kerk, volgens gedenksteen in 1869 gebouwd, in neo-classicistische stijl. De ontwerper was D. de Koning te Goes. De noordoostgevel is de oorspronkelijke voorgevel.

Omschrijving

Pastorie met T-vormige plattegrond en aangebouwd schuurtje.

Twee verdiepingen hoog bouwvolume met zadeldak tussen topgevels en dwars daarop één verdieping hoog bouwvolume met zadeldak. Geheel gepleisterd in Portland-cement met schijnvoegen. Noordoostgevel met rechts twee verdiepingen met tuitgevel: op begane grond groot getoogd drielichtvenster met kalf en bovenlichten. Op verdieping drielichtvenster, ieder met rondboog, schuiframen; bij dit drielicht een klein houten balkon (zgn. bloembalkon) op consoles; in top rond venster. Hoekpilasters over gehele hoogte, doorlopend in top van tuitgevel. Links, iets terugspringend, één verdieping hoge langsgevel met kap; dubbele houten voordeur met glasruit en bovenlicht en twee 2x3 ruits schuiframen; kroonlijst.

Zuidoostgevel is topgevel met drielichtvenster, ieder met rondboog, met schuiframen, in top; twee wit gepleisterde nokschoorstenen. Rechthoekig schuurtje, geheel gepleisterd met schijnvoegen, één verdieping met zadeldak, hier aangebouwd.

Zuidwestgevel met rechts het aangebouwde schuurtje. Links daarvan langsgevel met twee 2x3 ruits schuiframen; eenvoudige goot op geprofileerde houten consoles. Links hiervan naar voren springende tuitgevel met twee verdiepingen, hetzelfde uitgevoerd als de tuitgevel van de noordoostgevel.

Noordwestgevel twee verdiepingen met kap; op iedere verdieping één 2x3 ruits schuifraam; eenvoudige goot op geprofileerde houten consoles; twee wit gepleisterde schoorstenen.

In het interieur originele indeling en onder meer houten deuren, trappenhuis, kamers en suite met schuifdeuren, in hal boog met lisenen en klassieke kapitelen, schouw in keuken.

Waardering

Voormalige pastorie, van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde; van waarde vanwege gaafheid en van ensemblewaarden.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Nisse

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!