Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Hoogt: tuin in Maarn

De Hoogt
De Hoogt 6
3951 KB, Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht
Bouwjaar: 1908
Architect: D.F. Tersteeg
Publicatie: 19980923
Rijksmonument ID: 508996

Omschrijving van De Hoogt: tuin

Omschrijving complexonderdeel 2

De TUIN van De Hoogt werd in 1908 in geometrische stijl, in de moderne architectonische tuinstijl, ontworpen. De stijl is verwant aan die van tuinarchitect D.F. Tersteeg. De tuin is ontworpen aan de voorzijde van het verhoogd tegen een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug gelegen landhuis. Bij de aanleg is gebruik gemaakt van de natuurlijke glooiing. De aanleg is deels in verval geraakt, doch de hoofdlijnen zijn duidelijk herkenbaar. De resterende aanleg bestaat uit een terras met muurtjes en trappen, direct aan de oostzijde het huis gelegen. Het terras is belegd met flagstones. Vanuit het midden van het huis leidt een zichtlijn naar de Amersfoortseweg. Achter het restant van de geometrische aanleg ligt een druppelvormig weiland met een coulisse van loofbomen links en naaldbomen ter rechterzijde. In het midden op de as ligt achter het weiland een dubbele laan die uitkomt op de Amersfoortseweg. Het middenperk van deze laan is beplant met rhodondendrons.

De geometrische aanleg voor het terras bestaat uit drie gesloten deeltuinen, de bloementuinen. De middelste is vanaf het terras toegankelijk, de buitenste worden ontsloten via de middelste deeltuin. De doorgangen tussen de deeltuinen worden gevormd door haagpoorten. De beplanting bestaat uit haagbeuken, terwijl de tuinen thans alleen uit gazon bestaan. In het midden van de middelste tuin bevindt zich een ronde vijver, waarin een beeld van een jongetje met een vogel. Erachter staat een hardstenen sokkel opgesteld in Lodewijk XVI-stijl. Op deze sokkel was vermoedelijk een zonnewijzer geplaatst.

Aan de zuidzijde van het huis bevindt zich tenslotte de oprijlaan met beukenbeplanting.

Waardering complexonderdeel 2

De aanleg is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuin in de moderne architectonische stijl en vanwege de plaats in het oeuvre van tuinarchitect D.F. Tersteeg alsmede van ensemblewaarde in relatie tot het hoofdgebouw en de bosrijke omgeving.

Tags: losse objecten, ed.,historische aanleg,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Hoogt: tuin
location_on Monumenten Kaart rond Maarn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt