Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize "Groenendaal" in Diepenveen

Groenendaal
star star star star (1)
Boxbergerweg 72
7431 PP, Diepenveen (Gemeente Deventer)
Overijssel
Bouwjaar: 1909
Architect: Th. Rueter
Publicatie: 19980825
Rijksmonument ID: 508976
Type: Woonhuis

Omschrijving van Huize "Groenendaal"

Inleiding

Huize "Groenendaal" werd in 1909 in opdracht van Jonkheer van Coevorden naar ontwerp van Th.Rueter als WOONHUIS gebouwd. Het in Cottage-stijl vormgegeven huis was oorspronkelijk onderdeel van het landgoed Het Overvelde. De tuin van het pand heeft een houten entreehek met gemetselde hekpeilers uit de bouwperiode.

Omschrijving

Rechthoekig pand over één bouwlaag opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met riet gedekt wolfdak. Op de nok staan symmetrisch twee vierkante schoorstenen onder zinken tentdakjes. Rondom het pand is onder de dakaanzet een fries van gele verblendsteen aangebracht. Links van het pand is een houten schuurtje aangebouwd onder een rietgedekt zadeldak.

Voorgevel (W) met een hoger opgetrokken middenrisaliet onder zadeldak. Hierin is de entree geplaatst met een gesneden kalf en een met gietijzeren traceringen gedecoreerd bovenlicht. Aan weerszijden van dit bovenlicht zijn twee soortgelijke vensters geplaatst. Op de verdieping een twintigruits venster geflankeerd door twee smalle staande tienruits vensters. Tussen de beide bouwlagen en boven de vensters op de verdieping is een fries van siermetselwerk in gele verblendsteen aangebracht, in de nok een gemetseld rozet van gele verblensteen. In de beide geveldelen is links en rechts van het risaliet een twintigruits kruisvenster met luiken geplaatst. Linker zijgevel (N) met een meerruits venster voorzien van luiken. Het houten schuurtje dat aan deze zijde is aangebouwd heeft een terugliggende entree onder segmentboog met aan weerszijden een klein vierruits venster.

De achtergevel (O) heeft eveneens een hoger opgetrokken middenrisaliet waarin op de begane grond een twintigruits kruisvenster en op de verdieping een zestienruits tweelichts venster geplaatst is, beide met luiken en roedenverdeling. In de geveltop een gemetseld rozet van gele verblendsteen. Links van de risaliet een dubbele terrasdeur met roedenverdeling en luiken onder bovenlichten met roedenverdeling, rechts een twintigruits kruisvenster met luiken. In de rechter zijgevel (Z) op de begane grond twee twintigruits kruisvensters met luiken, op de verdieping een zestienruits tweelichts venster met luiken.

Interieur In het interieur bevinden zich diverse tegeltableau's, de indeling en detailleringen zijn nog oorspronkelijk.

Waardering

Woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de vormgeving in Cottage-stijl;

- als ontwerp van Th. Rueter, waarvan vooral in het Gooi veel villa's gebouwd zijn;

- vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize "Groenendaal"
location_on Monumenten Kaart rond Diepenveen

Recensies (1)
    Huize Huize "Groenendaal"
    Boxbergerweg 72, Diepenveen, Overijssel, NL
  • star star star star
    3
    De familienaam is niet "van Coevorden", maar "van Coeverden". Zie vergelijkbare tekst en grafstenen bij "Overvelde".