Doopsgezinde Voorm. doopsgezinde pastorie in Meppel
Omschrijving van Doopsgezinde Voorm. doopsgezinde pastorie
Inleiding
Woonhuis, oorspronkelijk in gebruik als pastorie van de Doopsgezinde gemeente Meppel, gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl. De opbouw met souterrain is karakteristiek voor deze buurt vanwege het toenmalige overstromingsgevaar van de rivier de Reest.
Omschrijving
Vrijstaand woonhuis in baksteen opgetrokken en gedekt door een schilddak belegd met tuile du nord (voorste dakschild) en hollandse pannen (zijschilden). Gepleisterde plint, souterrain met blokbepleistering voorzien van drie getoogde vensters met smeedijzeren sierhekwerk. Asymmetrisch geplaatste natuurstenen trap naar portiek; paneeldeur voorzien van gietijzeren sierrooster en bovenlicht. Vensters en portiek voorzien van gepleisterde geprofileerde omlijsting en architraaf met medaillon waarin leeuwekop. Het licht uitspringende en verhoogde middenstuk heeft een balkon op bewerkte consoles; sierhek; openslaande deuren met omlijsting. Boven op verhoogde middenstuk een dakkapel met rondlicht. Vrij gesloten zijgevels waarin staafankers. Topgevel aan achterzijde met een eenvoudige opbouw.
Waardering
Woonhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl Stationsweg 18, Meppel
-
Herenhuis in een eclectische stijl met Art Nouveau-versieringen Stationsweg 34, Meppel
-
Vrijstaand herenhuis in Art Nouveau-stijl Stationsweg 36, Meppel
-
Dubbele villa met kenmerken van de overgangsstijl Stationsweg 38, Meppel
-
Vrijstaande villa in eclectische stijl Stationsweg 2, Meppel
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Meppel (Drenthe)