Tolhuis Voorm. tolhuis in Boksum
Omschrijving van Tolhuis Voorm. tolhuis
Inleiding
In 1825 werd tegen het talud van de oude Middelzeedijk een kustweg aangelegd. Vermoedelijk is het TOLHUIS, waar de reizigers het verschuldigde tolgeld moesten betalen, tussen 1851 en 1866 aan dit deel van de Slachte-dijk gebouwd: in de Atlas van Eekhof uit 1851 wordt het pand nog niet aan-gegeven, in de Atlas van Kuiper uit 1866 wel. Het tolhuis, dat naar het oosten is georiënteerd, staat op een vrij klein erf. Het erf wordt aan de voorzijde door de weg begrensd en aan de achterzijde door een sloot. Het eenvoudige blok staat met de voorgevel direct aan de weg. De ramen, die in verhouding heel groot zijn, boden ruim zicht op het naderende verkeer. Het bouwwerk is in een Ambachtelijk-traditionele stijl opgebouwd. De bouwmeester is onbekend. De tegen de noordelijke zijgevel aangebouwde houten schuurtjes vallen buiten bescherming van rijkswege.
Omschrijving
Het bouwwerk heeft een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog. Het is in gele bakstenen opgetrokken en wordt door een zadeldak met zwart geglazuurde Hollandse pannen bedekt. Op de nok staat een gemetselde schoor-steen. In de voorgevel en aan de oostzijde van de zijgevels bevinden zich in totaal vier (twee in de voorgevel) grote zesruitsvensters met houten kozijnen en enkele rollaag. In de top van de voorgevel zit een halfrond venster. De vier vensters rusten op een doorlopende onderdorpel. In de zuidelijke zijgevel zit de houten voordeur met tweeruits bovenlicht. De noordelijke zijgevel wordt grotendeels aan het zicht onttrokken door de vele bijgebouwde houten schuurtjes. Aan de oostzijde van die gevel bevindt zich een deur. De achtergevel is in 1981 gepleisterd en er zijn nieuwe vensters in geplaatst.
Waardering
Het tolhuis aan de Hegedijk 8 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:
- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling;
- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling;
- vanwege de samenhang tussen exterieur en functie;
- vanwege de situering, verbonden met de ontwikkelingen in de infrastructuur;
- vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de weg en de bodemgesteldheid (weg tevens dijk);
- vanwege de in grote mate aanwezige architectonische gaafheid van het exterieur;
- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving;
- vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid.
Tags: openbare gebouwen,tolhuis,overheidsgebouw,bestuur,recht., overh.geb.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
A.Burry (28 september 2023 13:12)
star star star starDe voordeur zit aan de noord kant en aan de zuidkant zitten de gebouwen. De sloot aan de achterzijde is inmiddels ter breedte van het huis gedempt i.v.m. aansluiting op de riolering. Ik kan het weten,omdat wij er al 41 jaar wonen.
In de buurt
-
Verhoogd terrein waarin overblijfselen van een kloostervoorwerk westelijk van de Hegedyk tussen de Tiltsjedyk en het tolhuis, Boksum
-
Eenvoudige kop-hals-rompboerderij met voorhuis tussen topgevels onder zadeldak met schoorsteen Oedsmawei 11, Boksum
-
Verhoogd stinsterrein tussen de Hegedyk en de Tiltsjedyk, Boksum
-
Kop-hals-rompboerderij met onderkelderd voorhuis met zesruitsvensters, kleine topvensters met kruisvormige roeden en schoorsteenborden Hegedyk 1, Boksum
-
Terp zuidelijk van de kerk ten westen van het Heechpaad, Boksum
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Boksum (Friesland)