Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Baarhuisje in Steenwijkerwold

Oldemarktseweg 94a
8341 SH, Steenwijkerwold (Gemeente Steenwijkerland)
Overijssel
Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508645

Omschrijving van Baarhuisje

Inleiding

Tweede helft 19de-eeuws baarhuisje, gelegen op de door een haag omringde en via 19de-eeuwse ijzeren toegangshekken tussen bakstenen hekpijlers toegankelijke Algemene Begraafplaats die is gelegen rondom de uit de 15de eeuw daterende Hervormde kerk (monumentnummer 34606) in het oudste gedeelte van Steenwijkerwold, dat vroeger Thij heette. De grafmonumenten zijn van lokaal/regionaal belang en voor de bescherming van rijkswege derhalve van ondergeschikt belang.

Omschrijving Het baarhuisje heeft bakstenen gevels met een uitgemetselde plint onder een met gegolfde Friese pannen gedekt zadeldak. In de voorste kopgevel bevindt zich een getoogde dubbele deur met aan weerszijden een rond venster met gietijzeren rooster. Boven de entree loopt een getoogde, uitgemetselde rand die is verbonden met de hoeklisenen. In de zijgevels zitten twee gietijzeren roosvensters tussen lisenen. De achtergevel heeft een ronde gevelopening met gietijzeren rooster in de geveltop.

Waardering

Het karakteristieke baarhuisje en de toegangshekken maken integraal deel uit van de overigens veel oudere kerk en het omringende kerkhof. Derhalve en vanwege de functie heeft het zowel ensemble- als cultuur-historische waarde.

Tags: losse objecten, ed.,baarhuisje,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Baarhuisje
location_on Monumenten Kaart rond Steenwijkerwold

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt