Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in eclectische stijl in Steenwijk

Kornputsingel 12
8331 JT, Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Overijssel
Bouwjaar: 1894
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508637
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis in eclectische stijl

Inleiding

Het in 1894 voor de houthandelaar D.H. Wicherson van stoomzagerij "de Eikel" gebouwde woonhuis is opgetrokken in een eclectische stijl. Het is gebouwd op de voormalige, in de jaren zeventig van de 19e eeuw geslechte stadswallen en sluit de gesloten gevelwand aan de even zijde van de Kornputsingel af. Het pand wordt momenteel gebruikt als kantoor en staat tegenwoordig door middel van een later toegevoegde binnendeur in rechtstreekse verbinding met het belendende pand Kornputsingel 14.

Omschrijving

Het pand heeft een souterrain en een verdieping onder een met bouletpannen gedekt schilddak. De ten opzichte van de belending iets terugliggende voorgevel is slechts twee traveeën breed en wordt verlevendigd door gevelaccenten in de vorm van een gepleisterde plint, deels gebosseerde lisenen, cordonlijst, hoekblokken en speklagen van wit geschilderd pleisterwerk. De gevel wordt beëindigd door een entablement met geprofileerde kroonlijst dat ter plaatse van de lisenen risaleert. De gevelopeningen zijn getoogd en voorzien van gepleisterde segmentbogen met sluitsteen. De niet originele deur (?) met bovenlicht bevindt zich in een portiek. De hoek rechtsvoor is afgesnoten, heeft een venster op de begane grond en op de verdieping een porte brisee met bovenlicht boven de voetplaat van een balkon op consoles met saterkop. Hierboven staat een houten dakkapel met fronton en vleugelstukken. Tegen de drie assen brede zijgevel met cordonlijst en hoeklisenen staat een mogelijk later toegevoegde houten serre met fraaie glas-in-lood bovenramen van Willem Bogtman boven een onderbouw van baksteen. De zijgevel is op de verdieping voorzien van vier gevelopeningen onder segmentboog met sluitsteen. Twee van de gevelopeningen zijn porte brisees met bovenlicht die uitkomen op het serreplat. In beide bouwlagen rechts van de serre en in de vlakke, onversierde achtergevel bevindt zich een enkel venster. Het interieur is op de begane grond nog voor een deel in oorspronkelijke staat. In de gang met de marmeren tegels bedekte vloer is de trap naar boven voorzien van een met een eikel bekroonde gesneden trappaal, die is vervaardigd door de Steenwijker meubelfabriek gebr. Monsieur, waar ook de originele, eveneens met eikelmotief versierde houten kapstok werd vervaardigd. De suite op de parterre is voorzien van de originele vensterbanken, binnenluiken, stucplafonds en schouw met schoorsteenmantel van zwart marmer. De schuifdeuren tussen voor- en achterkamer zijn ingevuld met geslepen glas. De achterkamer is vergelijkbaar met de voorkamer, maar heeft hoekpilastertjes met composietkapiteeltjes aan de schouw. Op de verdieping is na een ingrijpende verbouwing van de oorspronkelijke ruimte-indeling en architectonische details niets over gebleven.

Waardering

Het pand maakt deel uit van een gave laat-19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maakt ze architectuurhistorisch van belang.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis in eclectische stijl
location_on Monumenten Kaart rond Steenwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!