Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in eclectische stijl in Steenwijk

Kornputsingel 18
8331 JT, Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Overijssel
Bouwjaar: 1886
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508626
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis in eclectische stijl

Inleiding

Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19de-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesloten gevelwand die in de jaren zeventig van de 19de eeuw is aangelegd op de geslechte stadswallen. De achterzijden van de woningen grenzen aan de stadsgracht en het grondgebied van de villa Rams Woerthe. De panden omvatten twee bouwlagen op een souterrain, gescheiden door cordonlijsten en worden gedekt door een schilddak. De gevels hebben getoogde gevelopeningen en worden beƫindigd door een kroonlijst.

Omschrijving Herenhuis met gepleisterde plint, hoeklisenen met diamantkoppen en gevelaccenten van kalkzandsteen. Entree met niet originele deur in portiek, vensters onder strekken met sluitsteen en een houten dakkapel. Pannengedekt schilddak. Het interieur verkeert nog maar voor een deel in oorspronkelijke staat. De originele paneeldeuren met profiellijsten zijn grotendeels bewaard gebleven. In de gang bevindt zich de enig overgebleven in stucwerk uitgevoerde decoratie, alsmede de originele marmeren vloertegels. De trap naar de verdieping is voorzien van een zware houten trappaal en gietijzeren stijlen en in trappenhuis en toilet bevinden zich gietijzeren roosvensters.

Waardering

Het pand maakt deel uit van een gave laat 19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maakt ze architectuurhistorisch van belang.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis in eclectische stijl
location_on Monumenten Kaart rond Steenwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!