Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbel herenhuis, linkerhelft in Steenwijk

Kornputsingel 46
8331 JV, Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Overijssel
Bouwjaar: 1880 waarsch. 1896 (verb.)
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508624
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbel herenhuis, linkerhelft

Inleiding

Het in 1882 in eclectische stijl gebouwde dubbele herenhuis behoort tot de oudste panden aan de Kornputsingel, waarvan de even zijde is gebouwd op de voormalige, in de jaren zeventig van de negentiende eeuw geslechte stadswallen en waarvan de achterzijde grenst aan de stadsgracht en het grondgebied van de villa Rams Woerthe. Kornputsingel 46 vormt één geheel met het eveneens beschermde pand Kornputsingel 44.

Omschrijving

Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft een souterrain en twee bouwlagen onder een met gegolfde Friese pannen gedekt, afgeknot schilddak. De drie traveeën brede, door middel van lisenen gelede voorgevel met zware, geprofileerde kroonlijst aan het entablement heeft gevelopeningen binnen profiellijsten met afgeronde bovenhoeken. De ingang van nr. 46 bevindt zich links van de linker liseen en valt niet onder de kap. Deze travee lijkt zodoende toegevoegd aan de rest van het pand, dat waarschijnlijk oorspronkelijk één groot woonhuis was en na een verbouwing in 1896 de huidige indeling kreeg. Tegen de blinde linker zijgevel van gepleisterde baksteen is het priëel van nr. 48 geplaatst.

De interieurs van beide woningen verkeren niet meer in originele staat. Van nr. 46 zijn de originele stucplafonds weggewerkt achter systeemplafonds. Alleen de trap is nog 19e-eeuws met de oorspronkelijke gietijzeren spijlen.

Waardering

Het relatief sobere, maar stilistisch gave pand heeft een goed bewaard exterieur dat deel uitmaakt van een gave laat-19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maken ze architectuur-historisch van belang.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbel herenhuis, linkerhelft
location_on Monumenten Kaart rond Steenwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!