Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Mediaan in Welsum

Ijsseldijk 49
8196 KB, Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Overijssel
Bouwjaar: 1909
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508573
Type: Boerderij

Omschrijving van Mediaan

Inleiding

De BOERDERIJ "de Mediaan" ligt aan de IJsseldijk en is in 1909 gebouwd. De boerderij heeft een dwarsgeplaatst voorhuis, een boerderijtype dat langs de IJsseldijk vaker voorkomt, en een naastgelegen dienstboerderij, verbonden door een tussenlid.

Omschrijving

Beide boerderijen zijn opgetrokken in rode machinale baksteen. Het dwarshuis heeft een met vernieuwde Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak met een overstekende gootlijst, het schuurgedeelte en de kleinere boerderij een met Hollandse pannen gedekt wolfdak.

Het voorhuis heeft segmentboogvormige zesruits vensters binnen profiellijsten met kuiven. De vensters zijn behangen met luiken. Onder de vensters loopt een gepleisterde band met cassettes.

Voorgevel met centraal geplaatst hoger ingangsrisaliet tussen gepleisterde lisenen, met een fronton onder een steekkap met windvaan. Binnen het fronton een rondboog, gedecoreerd met een ster en korenaren. De entree bestaat uit een houten deur met sierijzers onder bovenlicht, in een segmentboogvormig portiek met tegellambrizering. Het portiek is voorzien van een gepleisterde lijst en kuifdecoratie. Boven de entree een dubbele balkondeur met een met siersmeedwerk versierd Frans balkon. Aan weerszijden van het risaliet twee vensters. In de zijgevels van het voorhuis zijn twee vensters en kleine dubbele liggende vensters onder de dakrand.

De voorgevel van de kleinere boerderij heeft drie T-vensters met luiken, een deur met boven- en zijlicht en onder de dakrand twee kleine liggende vensters; het derde is vergroot.

De achtergevels van beide boerderijen zijn vrijwel identiek en bestaan uit een centrale baander met aan weerszijden een rozetvenster en een segmentboogvormige staldeur. Van de linker schuur is de baander vervangen door een dubbele schuifdeur.

Waardering

Boerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de typologie van het dwarshuis die kenmerkend is voor de strook langs de IJsseldijk

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de IJsseldijk

- vanwege de uitwendige gaafheid

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Mediaan
location_on Monumenten Kaart rond Welsum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt