Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Veltkamp: villa in Olst

Diepenveenseweg 30
8121 PN, Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Overijssel
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508563

Omschrijving van De Veltkamp: villa

Omschrijving

Samengesteld bouwvolume van twee bouwlagen, in een Eclectische bouwstijl, opgetrokken in rode machinale baksteen op een natuurstenen plint. Het samengestelde dak, waarop enkele dakkapellen, is met leien (Maasdekking) gedekt. De gevels worden beëindigd door een kroonlijst met klossen. Gepleisterde speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels van de vensters; een waterlijst onder de vensters; segmentboogvormige muuropeningen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen.

Overhoeks (NO) geplaatst hoger torenvormig bouwdeel onder een ingesnoerd tentdak, bekroond door een dakruiter met spits. De toren is voorzien van een terugliggend venster onder een kroonlijst die gedragen wordt door gemetselde kolommen; op de eerste en tweede verdieping een venster met daartussen een brede witgepleisterde band.

De oostelijke gevel heeft rechts een hoog opgaand risaliet eindigend in een kroonlijst met opstaande daklijst, waarboven een halsgevel met afgeronde vleugelstukken. Op de begane grond een driezijdige erker met dubbele terrasdeuren en in de beide zijkanten een venster; op de verdieping een venster en in de top een rondboogvormig zoldervenster met hoofdgestel. Rechts van het risaliet een één bouwlaag tellende aanbouw onder plat dak waarin een venster en in de zijgevel een deur.

Links van het risaliet een één bouwlaag hoog ingangsrisaliet. Links daarvan een dubbele terrasdeur en op de verdieping twee vensters. De zuidelijke gevel bevat een venster op de begane grond en de verdieping. De westelijke gevel is voorzien van een kleine houten aanbouw onder een schilddak, steunend op standvinken met korbelen. De wanden zijn met hout ingevuld. Op de begane grond bevindt zich verder een dubbele terrasdeur onder een bovenlicht en op de verdieping twee vensters.

In de noordelijke gevel twee vensters op de begane grond en de verdieping.

Waardering

Villa van algemeen architectuurhistorisch belang:

- vanwege de Eclectische bouwstijl

- vanwege de ligging

- als ruimtelijk en functioneel hoofdonderdeel van het complex

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Veltkamp: villa
location_on Monumenten Kaart rond Olst

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!