Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige pastorie met trapgevel naast de Sint-Augustinuskerk, neogotische bouwstijl, interieur met in de pastoorskamer een schouw met tegels met afbeeldingen uit de armenbijbel (Boek der leken) en in souterrain een originele wijnkelder met nissen in Amsterdam

Nieuwendammerdijk 225
1025 LK, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1888-1889
Architect: A. Tepe
Publicatie: 19980128
Rijksmonument ID: 508534
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Voormalige pastorie met trapgevel naast de Sint-Augustinuskerk, neogotische bouwstijl, interieur met in de pastoorskamer een schouw met tegels met afbeeldingen uit de armenbijbel (Boek der leken) en in souterrain een originele wijnkelder met nissen

Inleiding

In 1888-1889 naar ontwerp van A. Tepe aan de westzijde van de St. Augustinuskerk gebouwde pastorie.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond in donkerbruine baksteenopgetrokken, oostelijk door een uit een bouwlaag bestaandvolume met de kerk verbonden, pastorie bestaande uit eenbeganegrond en een kapverdieping onder een zadeldak metshingles. De beide korte zijden van het pand zijn voorzien vaneen trapgevel waarin een venster. De treden van de trapgevelzijn voorzien van natuurstenen dekplaten. De voorgevel bestaat uit drie traveeën. De middelste, de ingangstravee, bestaat uit een uit twee bouwlagen opgetrokkenrisaliet en is voorzien van een trapgevel en een steekkap metshingles. De topgevel is verder voorzien twee lancetvormige spaarnissen aan weerszijden van een zesruits schuifvenster in spitsboogvormig spaarveld met gemetselde toptracering . Boven deeikehouten paneeldeur met gedeeld bovenlicht een rondboogvormige blindnis met siermetselwerk. In de twee buitenste traveeën elk twee gekoppelde vensters met zesruits roedenverdeling en glas-in-lood bovenlichten onder een rondboogvormige blindnis met siermetselwerk. Het teruggerooide, oostelijk gelegen en met de kerk verbonden bouwvolume is aan de dijkzijde voorzien van een kruisvenster.

De beide trapgevels aan de kopse zijden worden bekroond door een overhoekse pijler. De pastorie wordt aan de dijkzijde afgesloten door een ijzeren hekwerk op een bakstenen muur met ezelsrug.

Interieur.

In de gang beschilderde vloertegels. In de pastoorskamerschouw met peerkraal waarin tegels met 'biblia pauperum'-afbeeldingen, links betreffende het Oude Testament en rechtsbetreffende het Nieuwe Testament. Cassetteplafond met moer- enkinderbalken in het zicht. Originele uit hout gesneden kast.

Vestibuledeur met geëtst glas.

In souterrain originele wijnkelder met nissen.

Waardering

Naar ontwerp van A. Tepe in 1888-1889 gebouwde pastorie met bijbehorende interieur-onderdelen van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het kerkelijk complex St. Augustinus.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige pastorie met trapgevel naast…
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!