Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Postbrug/Helders Kanaal in Den Helder

Koningsplein, Kerkgracht, Loodsgracht, Kanaalweg
1780 AA, Den Helder (Gemeente Den Helder)
Noord Holland
Bouwjaar: 1933
Architect: Dienst Gemeentewerken van Den Helder, vermoedelijk door architect Krijnen
Publicatie: 19980217
Rijksmonument ID: 508487

Omschrijving van Postbrug/Helders Kanaal

Inleiding

VERKEERSBRUG, genaamd de "Postbrug", daterend uit 1933 en ontworpen door de dienst Gemeentewerken van Den Helder, vermoedelijk door architect Krijnen, in de stijl van de Amsterdamse School. De uitvoering was in handen van aannemer J. Haitsma te Harlingen. De Postbrug is gesitueerd in de as van het Koningsplein en vormt de verbinding tussen de Loodsgracht en de Kanaalweg. De Postbrug overspant het Helders Kanaal.

N.B. De oorspronkelijke verlichting in de brugpijlers is niet meer aanwezig.

Omschrijving

Brug met een kern van gewapend beton. De frontmuren zijn van gele baksteen alsmede de leuningen, welke laatste zijn voorzien van monumentale lantaarns. Op de brug is een bestrating van straatklinkers en tegeltrottoirs aangebracht. Afdekstenen, aanzetstenen en trottoirbanden zijn vervaardigd van Beiers graniet. Boven de boogoverspanning aan beide zijden zijn stukken zandsteen aangebracht met wapenschilden en de woorden "POSTBRUG". De lengte van de brug is 18 meter, inclusief de vleugels 26 meter. De breedte van de brug is 20 meter, waarvan 12 meter in beslag wordt genomen door de rijstraat en 8 meter door de trottoirs. De doorvaarwijdte is 10 meter. De leuningen of borstweringen zijn gemetseld in kettingverband en worden afgedekt door granieten afdekplaten. De brug wordt gemarkeerd door vier bakstenen pijlers, ter plaatse van de aanzet van de boogoverspanning. De pijlers zijn opgetrokken op een vierkant grondplan en zijn aan alle zijden voorzien van een liseen met ronde top, waarin een koperen lampekap is aangebracht. De pijlers worden afgesloten door een koperen afdekplaat met koepel.

Waardering

De brug is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de jaren '30 van de 20ste eeuw gebouwd waterbouwkundig werk in de stijl van de Amsterdamse School.

Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Postbrug/Helders Kanaal
location_on Monumenten Kaart rond Den Helder

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!